Медия без
политическа реклама

Сянката на Данчо Лазаров дълго ще тегне над волейбола

Любомир Ганев има тежката задача да докаже, че наистина е нов президент на федерацията, а не аватар на предишния

20 Март 2020ЯВОР ЕВТИМОВ
SPORTAL.BG

След почти две десетилетия противоречиво управление на Данчо Лазаров волейболът в България поема по нов път. Или поне ще направи опит да смени посоката, макар към момента ветропоказателят да не е много стабилен.

От седмица волейболната федерация (БФВ) формално има нов президент - Любомир Ганев. Дългогодишната дясна ръка на инж. Лазаров беше избран единодушно от общото събрание на централата, провело се в условията на извънредно положение в страната. Въпреки пандемията от коронавирус по света и у нас и тревогите на някои от делегатите Ганев беше непреклонен, че сбирката трябва да се състои точно на 13 март и никаква промяна не е възможна.

"Кои са притеснени? Гледам, че вече има над 80 човека регистрирани, пък не знам кой е притеснен. Ето ви маски, ето ви температура. Предлагам да ви измерим температурата, понеже виждам, че вие сте притеснени. Ето я - 36,3. Няма от какво да се притесняваш. Всичко е в реда на нещата. Естествено, че ще има събрание. Вие защо сте дошли, ако няма да има?", обърна се свойски все-още-кандидат-президентът към репортер на bTV.

Преди събранието Ганев беше застанал на входа на залата в столичния хотел "Холидей Ин" с безконтактен термометър в ръка и лично мереше температурата на прииждащите участници, насочвайки го към челата им. Регистрираха се представителите на 82 от членуващите в БФВ 105 клуба. Предварително беше обявено, че до участие ще бъдат допуснати само онези сдружения, които са завършили своята пререгистрация по новите изисквания на спортното министерство.

В крайна сметка Ганев получи 82 гласа "за", което не беше особена изненада, при положение че друга кандидатура липсваше. Липсваше и съществен дебат по отношение на "програмата" на новия президент, включваща предимно патетика и неясни обещания за промени в бъдеще време.

"Надявам се да излезем от тази зала още по-обединени от всякога, защото времената са такива, че няма място за егоизъм. Волейболът, нашият любим спорт, нашият живот, днес изисква да сме обединени и зад една кауза, а тя е не само да не позволим отстъпление, но и да вървим напред и нагоре. Искам заедно да решаваме въпросите и проблемите... Да не допускаме в ръцете на малък кръг хора да попадат много дейности, да създават лобита. Да се отворим пред обществото и да не заравяме глава в пясъка, когато има проблеми. Искам и всяко хубаво нещо, което направим, да го прокламираме, не за да се бием в гърдите, а за да го отбелязваме. Волейболът е сред водещите спортове в страната ни и трябва да пазим тази репутация във времето. Да сме винаги задружни и да посрещаме и решаваме проблемите", бяха първите думи на Любомир Ганев като шеф на БФВ.

Най-съществената промяна, приета от общото събрание, беше въвеждането на ограничение в мандатността на президента на федерацията. Гласуван беше лимит от два последователни 4-годишни мандата, чиято цел е вече да не се допуска моделът на безконечно управление в стил "Данчо Лазаров".

Въпросът сега е колко дълго сянката на досегашния председател на Управителния съвет ще тегне върху новата власт. И доколко всъщност тя е "нова", след като години наред Любомир Ганев беше сочен за част от статуквото? В новия състав на УС отново бяха включени огромен брой членове (25), като болшинството от тях ръководеха волейбола и под командването на Лазаров. От всички нови имена единствено Димитър Златанов и Александър Попов винаги са били отявлена опозиция на досегашния президент.

Реално погледнато, самият Ганев винаги е правил само това, което Лазаров му е позволявал. Дори сегашното издигане на кандидатурата му стана с благословията на боса, който реши благородно да се оттегли от поста, който заемаше неизменно от 2002 г. Изборът на Любомир Ганев беше предизвестен още през декември 2019 г., когато на общото събрание в Казанлък назряващият бунт на опозицията беше потушен с размах от опитния апаратчик.

Тогава Лазаров най-неочаквано връчи на Ганев пълномощно да управлява федерацията наравно с него до провеждане на избори, а същевременно другият издигнат кандидат Борислав Кьосев си направи самоотвод с тримесечен аванс. Седящи един до друг, тримата си стиснаха ръцете и се прегърнаха, а устата на инициативния комитет за сваляне на властта беше запушена.

Първата и най-важна задача на Любомир Ганев в новата му роля е да докаже, че наистина той е новият президент на БФВ, а не е просто аватар на стария. Начинът това да стане е изграждане на реално работеща структура и ясно разпределяне на отговорности, а не концентриране на власт в затворен кръг хора, до болка познато през последните години - от най-високите държавни етажи до повечето спортни организации, включително волейболната.

Сегашната форсмажорна ситуация дава на Ганев допълнително време за изготвяне и прилагане на стратегия за работа, но рано или късно резултатите от действията (или бездействието) му ще станат обществено достояние. Тогава ще проличи и накъде се е запътил най-успешният отборен спорт в България.

"Благодаря на всички за огромната подкрепа и доверие - декларира Ганев. - Знам, че пред мен има голямо предизвикателство и съм готов да го поема. В тежките времена на криза нека всички си останат у дома, да оправят личните си неща и да съберат сила. Събранието трябваше да го има, за да не остане три месеца федерацията в безтегловност. Предстои ни безкрайно много работа и трябва да сме напълно готови за нея."

Още по темата