facebook
twitter

Спорт

Световният шампион Магнус Карлсен се раздели с норвежката шахматна федерация

 ЕПА/БГНЕС архив

Магнус Карлсен вече не е член на норвежката шахматна федерация! Сензационното съобщение дойде след дълъг конфликт между световния шампион и ръководителите на норвежкия шах, свързан със спонсорството и стратегията за развитие на играта в скандинавската държава.

„Както бе посочено вече миналото лято, Магнус ще се оттегли от федерацията възможно най-скоро - написа в открито писмо баща му Хенрик Карлсен. - Той все пак ще се възползва от възможността да представлява Норвегия, което беше изяснено с ФИДЕ.“

Причината за действията на световния №1 бе решението на норвежката шахматна федерация да отхвърли предложеното от базираната в Малта букмейкърска къща „Киндред Груп” споразумение, предвиждащо $5,9 млн. за развитието на шахмата в Норвегия. Сделката бе горещо подкрепяна от Магнус Карлсен, но норвежкият регулатор на хазарта Lottstift настоятелно посъветва ръководството на федерацията да „обмисли последствията" от партньорство с компания, за която смята, че работи нелегално в страната. 

В последното десетилетие интересът към шахмата в Норвегия процъфтява до голяма степен благодарение на Карлсен и широкото отразяване на играта от националната телевизия. Бюджетът на федерацията обаче остава малък, тъй като тя така и не успява да си осигури сериозно спонсорство.

Привържениците на сделката виждаха в нея възможност за увеличаване броя на членовете във федерацията и подкрепа за играчи, които искат да тръгнат по пътя на Карлсен. Пред държавната телевизия NRK световният шампион призна, че още от младини е бил критичен към федерацията, и смята, че тя не прави достатъчно, за да създаде и развие младите таланти.

След приетото с голямо мнозинство решение за отхвърляне на офертата на „Киндред” Карлсен реши да създаде свой собствен клуб - „Оферспил” („Жертвена игра”), и само за няколко часа успя да събере повече от 1000 членове, на които сам заплати таксите към федерацията (около 60 000 долара). Клубът ще се посвети на откриването и култивирането на таланти, но има и амбицията да стане най-добрият в Европа. 

Ключови думи:

шахмат, Магнус Карлсен
Все още няма коментари

Още

Антоанета Стефанова е осма на световното по блиц шахмат

30.12.2019

420 1
Гросмайстор Стефанова влезе в световния Топ 10 на блиц шахмат

03.12.2019

115
Топалов отпадна на 1/4-финал в Хамбург

11.11.2019

55

Влез или се регистрирай за да коментираш

×