Медия без
политическа реклама

Световен вицешампион по борба отпадна за Париж 2024

Освен Кирил Милов и Едмонд Назарян няма да участва на квалификацията в Баку

28 Март 2024Обновена
Контузията на Кирил Милов докара нови неприятности за треньора на националите от класическия стил Братан Ценов (вдясно).
bul-wrestling
Контузията на Кирил Милов докара нови неприятности за треньора на националите от класическия стил Братан Ценов (вдясно).

Една от най-големите надежди на българската борба за медал в Париж 2024 - Кирил Милов, загуби шансове да се класира за олимпийските игри.

27-годишният дупничанин е получил тежка травма - скъсване на бедрен мускул, по време на подготвителния лагер в Хърватия и възстановяването му ще отнеме минимум шест месеца, съобщи БНТ. Милов е двукратен световен вицешампион (2018, 2022), еврошампион от 2022 г. и притежател на още два сребърни и един бронзов медал от първенства на Стария континент в кат. 97 кг.

Освен него отборът ни в класическия стил остава и без още една от основните си фигури - Едмонд Назарян, за предпоследната олимпийска квалификация - европейската в Баку (5-7 април). Европейският шампион и световен вицешампион за 2023 г.  в кат. 60 кг няма да пътува за турнира заради обтегнатите отношения между Азербайджан и Армения.

Назарян обаче все пак ще има още един шанс да завоюва квота за Париж 2024 - на световната олимпийска квалификация в Истанбул (9-12 май), с която приключват пресявките за игрите във френската столица (26 юли - 11 август).

От надпреварата в Баку квоти ще получат само финалистите във всяка от олимпийските категории, а от тази в Истанбул - първите трима.

До момента българските отбори имат всичко на всичко една квота от 18 възможни (по 6 при жените, класическия и свободния стил за мъже) - на украинеца с български паспорт Семьон Новиков в кат. 87 кг на класическата борба.

Контузията на Милов, а преди това и на бронзовата медалистка от Токио 2020 Тайбе Юсеин, предвещават фиаско за този исторически най-успешен за България олимпийски спорт, донесъл общо 71 медала (16-32-23). В Париж българската борба може да постави нов черен рекорд по най-малък брой участници, след като в Токио 2020 имаше само 7 представители в 18-те олимпийски категории. Тогава това бе най-малката ни група борци на олимпийски игри в историята.

Ето и съставите на националните отбори за квалификацията в Баку:

Свободен стил
57 кг Георги Вангелов
65 кг Микяй Наим
74 кг Мирослав Киров
86 кг Магомед Рамазанов
125 кг Ален Хубулов

Класически стил: 
67 кг Абу Муслим Амаев
77 кг Стоян Кубатов

Жени:
50 кг Миглена Селишка
53 кг Ирена Бинкова
57 кг Евелина Николова
62 кг Биляна Дудова
68 кг Мими Христова
76 кг Ванеса Георгиева

Още по темата