Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съмнителна сделка за екипи изплува в БФС

Скандалът с Йордан Лечков премина на нов етап - съмнения за подправяне на подпис

21 Ноем. 2019
СПОРТАЛ
Добрият тон, който демонстрира Йордан Лечков (вляво) към колегите си от Изпълкома на пресконференцията след заседанието на 18 октомври, вече изглежда забравен.

Сделка за екипировка със съмнителен доставчик е осъществил БФС, като така е оползотворил около 1 млн. лв. от отпуснатите от държавата около 5,5 млн. за развитие на детско-юношеския футбол. Според разследване на bTV въпросният милион е отишъл на три транша по 336 000 лв. по договор с афганистанската фирма "Белал Сохайб". С тези средства е трябвало да бъдат осигурени 11 000 екипа и 1800 топки.

В разследването има два подчертани пункта - че един екип излиза 25 лв., а може да се намерят и по-евтини (примерно по 23 лв.), при това на доказани марки. А също и че за 3 г. са доставени общо 33 600 екипа, т.е. почти всички детско-юношески клубове трябва да са получили от въпросната екипировка.

По първия пункт зам.изпълнителният директор на БФС Антон Попов твърди: "Изпращаме писма-покани. За съжаление големите фирми не проявяват интерес, защото цените са много ниски. Ние работим по документи - явяват се фирмите, правят си заявка, има комисия, която одобрява проектите."

По втория казус - с големия брой екипи, също може да има обяснение и то не е обвързано с даряване на екипировки на клубове. По Програмата за развитие на детско-юношеския футбол са се организирали ежегодно турнири, в които са участвали по около 10 000 деца, на които са им осигурявани и екипировки. Така лесно може да се обясни къде са отишли комплектите.

Съмнение обаче буди контрагентът на БФС. По договор за купуване на екипировка за 672 000 лв. тя е трябвало да бъде осигурена от "Космос Кидс 2013". Вътре фигурира името на управителя на фирмата Мария Хакимзада. Тя обаче отрича да има сключени подобни контракти, камо ли да ги е подписвала.

"Дали работим с афганистанска, индийска или с китайска фирма - все едно, важното е всичко, което е поръчано, да е на ниво и да е добре", коментира членът на Изпълкома на БФС и отговорник за детско-юношеския футбол Емил Костадинов.

Паралелно с това продължават скандалите около ръководството на БФС, инспирирани от първия вицепрезидент Йордан Лечков. Той продължава да твърди, че не е подавал оставка и е в правото да бъде и.д. президент, а не Михаил Касабов. В извлечение от Търговския регистър обаче се вижда, че и Лечков е поставил подписа си под документ, предоставящ правомощия на Касабов до провеждане на нов конгрес. Личат и подписите на всички останали членове на Изпълкома без неприсъствалите Кирил Домусчиев и Спас Русев.

Лечков обаче оспори и намекна, че има манипулация. "Аз съм подписал единствено присъствен протокол. Нека не говорим повече, все пак съм подал жалба в съда. Да дадем време на съда да отсъди. Грандиозна измама е. Аз за какво говоря толкова време", каза той пред "Спортал". И отрече да е подписвал в полза на Касабов. Лечков призова и да се провери какъв е бил точно дневният ред на Изпълкома от 18 октомври, но от БФС отказаха да оповестят тази информация.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?