Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стадионите на „Ботев“ и „Локо“ (Пд) поскъпнаха с по още 12 млн. лв.

Общината в Пловдив се съгласи след препирни да тегли кредит за 50 млн. лв. за спортните съоръжения в града

10 Март 2022
Пловдив 24
Момент от днешното напрегнато заседание на общинския съвет в Пловдив.

Общинският съвет в Пловдив разреши на кмета Здравко Димитров да стартира процедура по теглене на кредит в размер на 50 млн. лв. с ДДС за довършване и модернизиране на спортни обекти в града. Почти половината от тази сума - 24 млн. лв. ще е за стадионите на "Ботев" и "Локомотив", като и за двата е предвидена по равна сума (по 12 млн. лв. с ДДС). Предвижда се още изграждане на нов плувен комплекс "Младост" с 50-метров басейн за 20 млн. лв., а останалите 6 млн. ще са за реконструкция, ремонт и обзавеждане на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина.

Гласуването мина с 38 гласа "за", 5 "против" и един "въздържал се". А преди него се разгоряха бурни дебати. Общинските съветници от БСП и "Демократична България" обявиха, че не са съгласни толкова сериозно предложение да се внася извънредно, без предварително обсъждане и ясна финансова обосновка как общината ще погасява вече взетите кредити и новите 50 милиона. 

Независимият съветник Слави Георгиев пък настоя предложението за такъв голям заем да мине по обичайната процедура - да се представи необходимата документация, да се проведе обществено обсъждане и т.н. Искането му обаче не се прие.

"Щипка спортни емоции и "коалиционни искания" и...извънредно предложение за нов 50-милионен заем или общо 100 милиона за мандата на Здравко Димитров... Нито гражданите, нито дори ние общинските съветници, имаме каквато и да е яснота как до момента са харчени парите за стадионите, а зам.-кметът Пламен Райчев, под диктовката на кмета Здравко Димитров, крие всички отчети. Самият строител на един от стадионите присъства на вътрешнопартийна сбирка на ПП ГЕРБ в Хисаря... Всичко това се случва, защото кметът Здравко Димитров взима решенията за развитието на Пловдив в тесен приятелски кръг, чийто интерес е само и единствено финансов!", написа в социалните мрежи Георгиев преди заседанието.

На заседанието пък друг общински съветник - Георги Величков, заяви: "Аз съм един от хората в тази зала, които най-много искат да се случат стадионите. Човек от фенклуба на "Ботев" ми каза вчера по телефона, че ще има предложение за заем за довършване на стадиона. Това е обидно за мен... Аз ще подкрепя изграждането на стадиони в град Пловдив, но редът, по който се случват нещата, е много некоректен".

От администрацията на кмета се обосноваха за предложението така: "Обектите трудно биха могли да се реализират и финализират без осигуряване на алтернативни приходоизточници. Затова с поемането на дългосрочен общински дълг от Фонд за устойчиво градско развитие или други банкови институции ще се осигури финансова стабилност чрез балансирано разпределение на дълга през годините, а в краткосрочен план ще бъдат завършени посочените в настоящото предложение - значими за град Пловдив обекти, които да се ползват от гостите и гражданите на града".

Решено бе да се създаде комисия от общински съветници, които ще следят за разходването на средствата. Самата процедура по отпускане на кредита ще трае около 4 месеца.

Засега е ясно, че значителна част от отпуснатите 12 млн. лв. за "Христо Ботев" ще отидат за козирката на стадиона. И за двата стадиона ще се направят допълнителни технически проекти, като на ст. "Локомотив" трябва да се обнови цялата канализационна система, елзахранване, да се изградят паркоместа и т.н.

 

СТАДИОНИТЕ ВЕЧЕ СА "ЗЛАТНИ"

Около строежите на двата стадиона се разшумя още през февруари 2020 г., когато правителството на Бойко Борисов отпусна общо 37 млн. лв. за изграждането им - 25 млн. лв. за ст. "Христо Ботев" и 12 млн. за ст. "Локомотив".

През пролетта на м.г. Борисов инспектира строежа на стадиона на "Ботев" (Пд) и дори се размечта да уреди там финал за някой от европейските клубни турнири. Оказа се обаче, че отпуснатите 25 млн. лв. са недостатъчни. От компанията ПИМК, която спечели конкурса за изграждане на съоръжението, заявиха, че общо са необходими над 40 млн. лв. Подчертано бе, че наличните средства няма да стигнат за изграждането на всички сектори, камо ли за козирка. Това породи недоволство сред феновете на "Ботев" (Пд), които организираха протести пред общината. Решено бе проектът да се преправи така, че средствата да стигнат за направата и на четирите сектора.

След това през октомври 2021 г. общинският съвет гласува да се отпуснат 5 680 800 лв. за двата стадиона - 2 860 800 лв. за "Христо Ботев" (за преработка на проекта, за закупуване на нови седалки и за ново тревно покритие) и 2 820 000 лв. за "Локомотив" (за проект, тренировъчни терени и инфраструктура около съоръжението). Дори вече е пусната обществена поръчка за седалките на "Христо Ботев" в размер на 2 млн. лв.

С решението от днес за изтеглянето на кредит отпуснатите средства до момента за ст. "Христо Ботев" стават общо около 39,8 млн. лв., а за "Локомотив" - 26,8 млн. лв.

 

Още по темата

Стадион "Христо Ботев" в Пловдив няма да е готов в обозримо бъдеще да посрещне финал от европейските клубни турнири. Такова крупно за България събитие беше обещано от Бойко Борисов на 11 април, когато вече като премиер в оставка посети съоръжението.
С всеки изминал ден хвалбите на премиера в оставка Бойко Борисов за стадион "Христо Ботев" в Пловдив стават все по-несъстоятелни. Както е известно, през февруари м. г. правителството отпусна 25 млн. лв. за довършването на футболното съоръжение и 12 млн. лв.
Строежът на стадион "Христо Ботев" в Пловдив отново даде повод за напрежение сред феновете на отбора.

 

Още по темата