Медия без
политическа реклама

Собственикът на F1 купи Moto GP за €4,2 млрд.

"Либърти Медия" вече притежава и двата най-комерсиални моторни спорта

01 Апр. 2024
Най-популярните мотоциклетни серии Moto GP вече са под шапката на собственика на Формула 1.
ЕПА/БГНЕС
Най-популярните мотоциклетни серии Moto GP вече са под шапката на собственика на Формула 1.

Собственикът на Формула 1 "Либърти Медия" обяви придобиването и на другия най-комерсиален моторен спорт - Moto GP. Американската компания, която купи автомобилния шампионат от "Си Ви Си Кепитъл Партнърс" през 2016 г. в сделка за $8 млрд., сега сключи споразумение за изкупуването на 86% от компанията майка на мотоциклетните серии "Дорна Спортс" срещу €4,2 млрд.

Сделката трябва да бъде финализирана до края на 2024 г., след като премине одобрение от всички съдебни институции.

"Moto GP е глобална лига с вярна и ентусиазирана фенска маса, завладяващи състезания и мощен финансов профил, генериращ парични потоци - коментира президентът и главен изпълнителен директор на "Либърти Медия" Грег Мафей. - Мениджърският екип на "Дорна" е изградил страхотен спортен спектакъл, който можем да разширим до още по-широка аудитория по света. Бизнесът има значителен напредък и ние възнамеряваме да развиваме спорта за феновете на Moto GP, за отборите, за търговските партньори и за нашите акционери."

От своя страна "Дорна Спортс" ще остане независимо управлявана компания, базирана в Мадрид, като дългогодишният изпълнителен директор Кармело Еспелета остава на поста си.

"Това е перфектната следваща стъпка в еволюцията на Moto GP и ние сме развълнувани от това, което този крайъгълен камък носи на "Дорна", падока на MotoGP и състезателните фенове", заяви самият Еспелета.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата