Quantcast
Сменят треньорите на националния отбор по биатлон | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Сменят треньорите на националния отбор по биатлон

222
 Инстаграм
Владимир Илиев

В разгара на пандемията от коронавирус стана ясно, че ръководството на федерацията по биатлон сменя треньорите на националния отбор. До момента треньорският щаб на тимовете ни беше в състав: беларусина Николай Захаров (треньор на мъжкия отбор), Борислав Панков (помощник), Михаил Клечоров (треньор на жените) и личния наставник на Красимир Анев - Георги Фъртунов.

За смяната съобщи пред БНР световният вицешампион на 20 км от 2019 г. и Спортист №1 на България за миналата година Владимир Илиев. Той не даде подробности относно причините за подмяната на треньорите и дали всеки от тях ще бъде заменен (предполага се, например, че Фъртунов ще остане да работи с Анев), но даде да се разбере, че се очакват чуждестранни специалисти.

Пред БНР Илиев разказа как минава времето му по време на социалната изолация. Той живее в родния Троян с годеницата си Милена Тодорова, която през миналия сезон спечели три медала на световното първенство за девойки и постигна добри класирания в първия си сезон за Световната купа при жените.

"Тук си прекарвам карантината. Тук ми е най-спокойно и не я усещам. Успяваме да тренираме с Милена. Живеем близо до гората - буквално излизаме от къщата, влизаме в гората и тръгваме нагоре. След това си прекарваме заедно останалото време - имаме един малък фитнес, направен вкъщи, и поддържаме форма. Така минава по-бързо времето и почти не усещаме", разказа биатлонистът.

Илиев обясни, че традиционните състезания по летен биатлон, които предшестват сезона за Световната купа, са по-късно - през август и септември. И добави: "Но ние не се подготвяме много за тях. Те не са ни цел. Основно се готвим за другата зима. Зависи как ще тръгнат нещата с пандемията. Да се надяваме до началото на сезона всичко да е нормално и да можем да стартираме без някакви съществени прекъсвания и без големи промени."

Спортист №1 за 2019 г. обясни обаче, че времето за началото на същинската подготовка наближава.

"От 1 май би трябвало да ни съберат в националния отбор. Тази година може би ще е малко по-късно - може би от 1 юни, но все още не е ясно как ще стоят нещата - заяви Илиев. - Още не зная подготовката дали ще започне на сняг. И председателят на федерацията Катя Дафовска каза, че ще има промени в треньорския щаб. Чакаме съвсем скоро новите треньори кои ще са, кои ще се назначат - дали ще са от чужбина. И вече те да си представят плановете. Преди почвахме на сняг още с първия лагер в Австрия, но сега нищо не е ясно, дори и кои ще са треньорите. Трябва да се види техният план какъв е, откъде ще се почне с лагерите."

Владимир Илиев обобщи изминалия сезон като противоречив за себе си, "даже доста зле". Но допълни, че той е от типа спортисти, които се мотивират от подобни неща. Те само му дават стимул да продължава да тренира усърдно.

"Знам къде са ми проблемите и се надявам новите треньори наистина да са професионалисти и да погледнат на моите проблеми в дълбочина и да ги решаваме заедно", допълни биатлонистът.

Все още няма коментари

Още

Анев: Дафовска ще е шеф на биатлона во веки веков

28.09.2020

1106 1
CAS оправда за допинг наказани от МОК руски биатлонистки

24.09.2020

1696 4
Анев: Приключвам с биатлона заради Дафовска

22.06.2020

5016 8

Влез или се регистрирай за да коментираш