facebook
twitter

Спорт

След заръката на Борисов държавата се задвижи да спасява футбола с пари за децата

Идеята за нов национален стадион се замразява, а може и да не се размрази, стана ясно от думите на спортния министър
498
БГНЕС
Спортният министър Красен Кралев (вляво) и изп. директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов (вдясно) показаха вчера официалната топка, с която ще се играят мачовете от Първа лига през новия сезон - Adidas Conext 19. Във Втора лига ще се използва Nike Merlin, а в Трета лига - Joma. По програмата на БСТ за подпомагане на футболните клубове всички отбори от елита ще получат по 60 топки, тези от второто ниво - по 20, а тези от третото - по 10.

Българският футбол се нуждае от спешна реформа на ниво детско-юношески школи (ДЮШ) и държавата е готова да подпомогне процеса финансово. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, като уточни, че е необходимо първата крачка да бъде направена от футболния съюз (БФС). По този начин той на практика повтори словоизлиянието на премиера Бойко Борисов от предишния ден, който, след като покара влак, заяви, че държавата ще даде колкото трябва, за да тръгне футболът нагоре: "5 милиона, 20 милиона, 30 милиона... Осигуряваме топки, екипи, треньорските заплати. Съберете се и ги натиснете футболния съюз, да дойдете на разговори и да кажете: "Това искаме от държавата!"

Вчера Кралев каза: "Изключително неприятни са като резултати мачовете на националния отбор, но още по-неприятни са като игра. За мен е ясно и го повтарям отдавна - трябва да се започне отдолу, от детско-юношеския футбол. Държавата е готова да задели достатъчно средства при едно представяне на програма от страна на БФС, която те да защитят пред правителството за развитие на юношеския футбол. Ние сме намерили начин как тези средства да бъдат предоставени на школите, така че те да бъдат контролирани изцяло от държавата, за да бъдем сигурни, че ще отидат по предназначение."

Спортният министър порица политиката на повечето професионални клубове да фокусират инвестициите си върху своите представителни отбори и да загърбват развитието на младите таланти.

"От години не се работи правилно в ДЮШ, защото всеки разсъждава, че му е по-евтино да вземе готов футболист, вместо да инвестира в неговото възпитание и изграждане. Виждате това докъде ни доведе. Тук ролята на държавата знаем каква трябва да бъде, просто чакаме от БФС една сериозна програма, разработена от експерти, зад която те да застанат и която ние да финансираме", заяви Кралев.

Относно идеята за построяване на нов национален стадион той съобщи, че за момента тя е замразена. От думите му стана ясно, че скоро може и въобще да не бъде възобновена, ако пропадне идеята за съвместна кандидатура на България, Сърбия, Гърция и Румъния за европейско или световно първенство.

"В две от партньорските ни държави (б.р. - Гърция и Румъния) предстоят предсрочни избори, помолиха ни да изчакаме. Срещата ни в Букурещ, която беше предвидена за юни, се отложи за септември. Тогава ще бъде ясно какви ще са правителствата там, каква ще е политиката, дали ще подкрепят този проект. Така че повече информация ще може да има едва през септември", обясни Кралев.

Министърът коментира и желанието на наемателя "ЦСКА-София" да построи нов стадион на мястото на държавния "Българска армия". Проектът на клуба на Гриша Ганчев влезе в конфликт с подготвяния нов подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина в София, забраняващ строителство на територията на парка.

"Ние не искаме да се изгражда нов стадион на "Армията", който да е извън очертанията на настоящия. Говорим за нов стадион, който може да стане достатъчно голям, ако се махне лекоатлетическата писта и се изгради чисто ново съоръжение в рамките на стария. Това съоръжение с леки козметични промени не може да бъде съживено. Така че, да, в рамките на сегашната "чаша" на стадиона, без да се разширява, но трябва да бъде изграден чисто нов стадион", заяви Кралев.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Безредици в Каталуния отложиха "Ел Класико"

18.10.2019

368
УЕФА готви "най-тежките" санкции за БФС

18.10.2019

1981 10
По устав Борислав Михайлов трябва да остане в изпълкома на БФС

18.10.2019

216

Коментари

stifen

Разбира се, дебелото прасе ще махне лекоатлетическата писта - и защо? - за още повече празни трибуни. И за още милиони, които ще натъпче в дебелия си търбух. Ако искате детски футбол и въобще спорт - изхвърлете некадърните хрантутници от Футболния съюз, така наречените четвърти, възстановете влековете и пиститие по Витоша, възстановете Мария луиза, стройте игрища и басейни около училищата, некадърни мазни крадльовци ниедни

dobadoba

Не е работа на Държавата да се меси във футбола.

Има си футболни клубове с милионни бюджети, да развържат кесията и да създават футболни школи!

Между другото, част от тях вече го правят.

⚓️

Работата на Кралев и министерството му е да въведат повече спорт(вкл извънкласен) в училищата, дори и в детските градини! Крайно време е часовете по физическа култура да се увеличат, тук и МОН трябва да действа.

Познавам младежи които не могат да пробягат и 100 метра!!!

dobadoba

Гледам Слави по тв-то(не знам откъде се появи Гацо Бацо) и се сещам за още нещо:

Кралев, БФС & Ko, какво правим с кандидатурата ни за Световно заедно с Румъния, Гърция и Сърбия?

Без стадиони???..

⚓️

Т.е. без един стадион.

Michael_P

"Говорим за нов стадион, който може да стане достатъчно голям, ако се махне лекоатлетическата писта"

Горния цитат и снимката на пишман спортиста вляво говорят  достатъчно. Махнете лекоатлетическата писта, постройте Колизеум бе маскари, с маскари, купете гладиатори и дайте зрелища на тълпите!

Байпас

Ами те имат опит,за дебелите говоря!Направиха"Арена Армеец"без писта!Що да не направят и такъв стадион?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×