Медия без
политическа реклама

Скандал за място в олимпийската квалификация назрява в BG бокса

Петър Белберов предизвика Йордан Морехон на преборване за определяне на титуляра при най-тежките

26 Септ. 2023
Петър Белберов
Личен архив
Петър Белберов

Многократният шампион на България в тежка и свръхтежка категория Петър Белберов обяви завръщането си в аматьорския бокс и декларира амбиция за участие на олимпийските игри в Париж 2024. Изразеното от него публично намерение обаче е на път да предизвика скандал в националния отбор, в който титуляр кат. над 92 кг е натурализираният у нас кубинец Йордан Ернандес Морехон.

В своето изявеление до медиите днес Белберов призова конкурента си за директно преборване и го обвини, че се крие от мачовете помежду им в официалните турнири. Бившият ни национал допълни, че се е обърнал за съдействие лично към президента на боксовата федерация (БФБ) Красимир Инински.

"През последните две години не съм спирал моята подготовка. Насочих се към професионалната сцена, където през тази година успешно дебютирах. Исках да усъвършенствам уменията си срещу конкурентни съперници. Новите правила, позволяващи участие на боксьори от олимпийския бокс при професионалистите, ме насърчиха още повече. Виждам, че имам сили да атакувам олимпиадата, след като предния път останах на крачка от квотата. Единственото, което ме спря, бяха неблагоприятните обстоятелства и тежката контузия (операция) два месеца преди квалификациите. Въпреки това останах първа резерва в супертежка категория за игрите в Токио. Неуспехът ме мотивира да се възстановя и да продължа да се развивам", пише Белберов.

По отношение на своя съперник в категорията той посочва:

"Направих първата крачка на държавния шампионат, който спечелих преди десетина дни. Единствената ми цел там беше - Йордан Ернандес. Нашата среща се превърна в една драматична история - съперникът отново не се появи на ринга, въпреки че трябваше да се бием на финал. Общият резултат от нашите официални срещи и преборвания е 5:0 в моя ползва. Имам спечелен финал срещу него и две официални преборвания с международни и наши съдии. Той два поредни пъти не качва на финали на държавните шампионати. Обърнах се към Българската боксова федерация и конкретно към г-н Красимир Инински с предложение за установяване на честни правила за определяне на титуляра за предстоящите олимпийски квалификации. Йордан Ернандес вече участва на първата и не успя да спечели квота за България."

Морехон беше част от българския отбор на Европейските игри в Краков-Малополска `23 през юни, които бяха и първата олимпийска квалификация в бокса. В тази категория условието за получаване на квота беше класиране на финал, а нашият представител загуби на 1/2-финалите.

"За мен няма значение дали определянето на титуляра ще се направи след официални спаринги пред съдии или участие в национални и международни турнири като "Странджа 2024" - добавя Белберов. - Считам, че имам правото да изисквам преборвания, тъй като съм настоящият шампион на страната и последният българин в тежка категория, който е взимал медал от голямо първенство. (...) Считам, че определението на участниците във всички турнири, включително олимпиадата, световни и европейски първенства, следва да става на база на това кой е най-добрият, а не кой е най-конюнктурно удобен. (...) Смятам, че честното съперничество, конкуренцията и истинските предизвикателства изграждат шампиона и личността на човека. В крайна сметка, как се очаква един боксьор да донесе медал от олимпиада и да победи най-добрите в света, когато не смее да се качи на ринга срещу най-сериозния конкурент на местно ниво?!"

Следващите олимпийски квалификации, в които може да участват боксьори от Европа, са световните турнири през 2024 г. - в Бусто Арсицио (Италия, 29 февруари-12 март) и Банкок (Тайланд, 23 май-5 юни). На всеки от тях ще бъдат раздадени по четири квоти в кат. +92 кг за Париж 2024.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бокс, Петър Белберов

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?