Медия без
политическа реклама

Сираков: "Левски" вече не е в будна кома

Собственикът на клуба обяви, че треньорът Николай Костов ще подпише нов договор

10 Апр. 2024
СПОРТАЛ
Собственикът на "Левски" Наско Сираков показва лист, на който са отчетени изплатените 12.85 млн. лв. за изминалата година.

"Бяхме в будна кома. Сега отдавна излязохме от това състояние". С тези думи собственикът на "Левски" Наско Сираков се похвали по време на пресконференция, която бе свикана, за да се похвали футболният клуб с изплатени задължения и осигурен лиценз за следващия сезон (2024/25).

Сираков изтъкна, че за изминалата година са погасени задължения за 12.85 млн. лв. От тях 4.004 млн. лв. текущи задължения, 2.5 млн. към дистрибутори и просрочени дългове и най-вече - 6.342 млн. лв. по главницата към НАП. Последното изчистено задължение бе посочено като най-важната свършена задача, тъй като клубът вече не трябва да плаща лихви.

Сега предстои да се изплатят до 2027 г. разсрочено двете останали задължения на обща стойност 5.762 млн. лв, но вече без главница - 3.762 млн. към НАП и 2 млн. към Столична община, която утре ще одобри официално разсрочването на този дълг.

"За пръв път от 15 години "Левски" не дължи нищо по главница, която да трупа лихви. На път сме да спечелим най-важния мач - срещу НАП. Най-важното за нас през тази една година беше да отпадне угрозата "Левски" да слага тирета, запетайки и въпросителни знаци. Убеден съм в този момент, че такава опасност вече няма", похвали се Сираков. Той обясни, че именно тези изчиствания на задължения са причината за незадоволителните резултати на отбора.

"Затова нашата скамейка е къса. Играем с 13-14 души, а когато излязат 4 от строя, става ужасно. Това няма да се повтори. Дължа огромно извинение към треньорското ръководство, макар че те знаеха при какви условия ще работят. Минимум бройката, която ще вземем сега, май месец, е петима нови играчи и за всеки един продаден играч ще има ново попълнение. Работи се много сериозно по селекцията. Трябва да имаме минимум 18 добри опитни играчи", заяви собственикът на "Левски". Той бе категоричен, че ще разчита на треньора Николай Костов и неговия екип и през следващия сезон, като съвсем скоро ще бъде обявено подновяването на договора му.

Остават висящи задължения в размер на около 17 млн. лв. към предишния собственик Васил Божков и негови компании, но там казусът е сложен. Наско Сираков обеща инициирането на разговор с Божков по въпроса, но все пак изрази увереност, че бизнесменът ще спази думата си и няма да си търси тези пари.

За по-нормалното функциониране на клуба ще е важно и класирането за евротурнирите за следващия сезон. Според президента на клуба, това е постижима цел, въпреки незадоволителната позиция на отбора в момента в класирането. "Жизненоважно е да играем в Европа. Вярвам, че ще се класираме", допълни Сираков.

Той обяви и друга важна новина, която бе породена от ексцесиите по време на неделното дерби срещу "ЦСКА-София". От "Левски" ще настоят с официална декларация на тези мачове вече да не се допускат фенове на гостуващия отбор. "Ще излезем с предложение към новото ръководство на БФС. Стигнахме до заключение, че при настоящите съоръжения, на които играем, няма значение на кой стадион ще играем, но тези дербита трябва да се играян без гостуващи фенове, за да няма последващ смъртен случай. Ножът е опрял до кокал", заяви Наско Сираков.

Пред медиите бе представена и юбилейна двулицева фланелка по случай 110-годишнината на "Левски". Тя ще бъде пусната за продажба онлайн днес в 19:14 ч. в клубния сайт, а от утре - и във фенмагазина на ст. "Георги Аспарухов". Цената ще е 110 лв., а за деца - 99 лв.

Ключови думи:

Левски, Наско Сираков

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?