Медия без
политическа реклама

Шумното назначение на Рико Грос в биатлона ни се оказа фарс

Отношенията между федерацията и четирикратния олимпийски шампион продължиха само 5 дни

15 Май 2024
Фейсбук/Рико Грос
Рико Грос няма да има възможността да предаде знанията си на българските национали по биатлон.

Рико Грос няма да работи като треньор и консултант на българските национали по биатлон. Това стана ясно само 5 дни, след като от федерацията ни обявиха шумно началото на партньорството си с легендата в този спорт, 4-кратен олимпийски и 9-кратен световен шампион.

"Българската федерация по биатлон и германският треньор Рико Грос взеха решение да прекратят планираното си сътрудничество поради несъответствие в изискванията на двете страни. Причината не е във финансовите условия, а във факта, че федерацията изисква ангажираност на Грос като старши треньор на българските национали - нещо, което се оказва, че германецът няма възможност да осигури поради други свои ангажименти", се казва в кратко съобщение.

Тази официална позиция буди най-малкото недоумение. Първо - явно при обявяването на сътрудничеството с Грос не са били изчистени всички детайли. Второ - още в петък стана ясно, че 53-годишният германец няма да изпълнява непрекъснато треньорски функции, а ангажиментите му включват да води два лагера с българските национали в Руполдинг (Гер), където живее. През другото време той трябваше да си комуникира с федерацията и националите онлайн, като ще се включва за по няколко дни на останалите лагери.

При това положение в момента единствените сигурни неща в националния ни отбор по биатлон са, че украинецът Василий Мушкин вече не е главен треньор, а също така, че в момента няма титулярен наставник, който да води подготовката, чиято крайна цел е по-достойно представяне на зимните олимпийски игри в Милано/Кортина д`Ампецо 2026. Не е ясно и дали ще се проведат въпросните два лагера в Руполдинг, които са били обсъждани с Грос.

Ключови думи:

биатлон, Рико Грос

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?