Медия без
политическа реклама

Легенда в биатлона стана треньор на българските национали

Германецът Рико Грос, който има 4 олимпийски и 9 световни титли, ще води тима ни до олимпийските игри

10 Май 2024
За последно Рико Грос води националния тим на Словения, като договорът му приключи с края на изминалия зимен сезон
traunsteiner-tagblatt
За последно Рико Грос води националния тим на Словения, като договорът му приключи с края на изминалия зимен сезон

Една от легендите на световния биатлон - Рико Грос, е новият старши треньор на националния отбор на България.

Президентът на нашата федерация Атанас Фурнаджиев съобщи, че германецът заменя на поста украинеца Василий Мушкин. 

53-годишният Грос е участвал на общо 5 зимни олимпийски игри, от които е спечелил 4 титли (в щафетните състезания), три сребърни и един бронзов медал. Освен това източногерманецът има и 9 златни (четири от тях в индивидуални дисциплини), 6 сребърни и 6 бронзови медала от световни първенства. 

Треньорската кариера на Грос стартира като помощник в националния отбор на Германия през 2010 г. Впоследствие той води тимовете на Австрия и Русия. За последно бе начело на отбора на Словения.

Договорът на легендарния германец с БФБиатлон е до края на зимните олимпийски игри в Милано/Кортина д`Ампецо 2026, като помощници ще му бъдат български специалисти.

Рико Грос няма да е през цялото време с нашите национали. В договора му са включени два лагера на отборите ни в германския зимен център Руполдинг, където той живее. Там Грос ще работи пряко с българите, а по време на другите лагери ще участва за по няколко дни и ще получава информация онлайн.

"За първи път от една година ще имаме обединен национален отбор. В групата ще са Владимир Илиев, Милена Тодорова, Благой Тодев и всички наши най-добри биатлонисти", заяви Фурнаджиев, като добави, че договорът на Грос може и да бъде удължен след края на зимните олимпийски игри, но "това зависи и от двете страни".

Ключови думи:

биатлон, Рико Грос

Още по темата