facebook
twitter

Спорт

Шеф на F1 тим предложил на пилотите да хванат коронавирус

Така те щяха да бъдат готови за подновяването на сезона, каза съветникът в "Ред Бул" Хелмут Марко
527
 ЕПА/БГНЕС
76-годишният Хелмут Марко смята, че може да е прекарал COVID-19 през февруари, но не е сигурен, тъй като не е имало тестове.

Един от ръководителите на "Ред Бул" Хелмут Марко е предложил пилотите да се заразят с коронавирус, докато сезонът не е започнал. Заради пандемията първите 8 старта във Формула 1 бяха или отменени, или отложени. 76-годишният Марко, който е съветник по моторните спортове в цялата компания "Ред Бул", предложил всички пилоти, включително и тези от младежката академия, да се съберат на лагер, в който да прекарат болестта. 

"Всички те са силни, млади мъже в добро здраве. Така щяха да бъдат готови за момента, в който сезонът започне. Имаме четирима пилоти във Формула 1 (по двама в "Ред Бул" и дъщерния отбор "АлфаТаури" - б.а.), както и 10 младежи и юноши и идеята беше да се организира лагер", каза Марко пред австрийската телевизия ORF. Той обаче призна, че останалите от ръководството на тима не са харесали особено идеята му: "Да го кажем така: не беше добре приета."

Марко обясни, че е искал да направи лагер, за да може в тима да са сигурни, че пилотите ще са в най-доброто си физическо състояние, когато състезанията бъдат подновени. Все още не е ясно кога ще започне сезонът във Формула 1. След отмяната и отлагането на първите 8 старта, под заплаха заради пандемията са още състезанията в Канада, Франция, Австрия и Великобритания през юни и юли.

Президентът на Формула 1 Чейз Кери обяви, че се търси вариант за преправяне на календара и започване на сезона през лятото. Шефовете на спорта ще се опитат да вместят между 15 и 18 старта, а не 22, както беше по план. Сезонът може да продължи до януари 2021 г. Марко е споменал и това, когато е предложил лагера: "Ако имаме сезон с 15 до 18 състезания, ще бъде много, много тежко. Няма възможност да подобриш физическата си форма по време на такъв сезон. Така че е идеално да използваме времето сега."

"Ред Бул" организира Гран при на Австрия, което трябва да се проведе на 5 юли, а Марко каза, че все още не се знае дали състезанието ще се проведе: "В момента трябва да си ясновидец, за да дадеш прогноза. Не мога да кажа дали 50 000 или 100 000 зрители ще направят разлика. Критично е да се отворят европейските граници, защото зрители от целия свят идват на такива събития. Но е трудно да се прецени как вирусът е контролиран във всяка държава."

Марко смята, че може да е прекарал коронавирус през февруари, но не е сигурен заради ограничения брой тестове в Австрия: "Смятах, че е тежка настинка, но симптомите пасваха с тези на коронавируса. Не бях прекарвал толкова тежко. Не знам дали наистина е било това, защото тестовете са много ограничени. Но докато има шанс, искам да бъдат тестван след това."

Той обясни, че от "Ред Бул" също са се включили в производството на респиратори: "Производството вече започна, произвеждаме респиратори. Това е големият плюс на Формула 1 - можем да реагираме на най-големите технологични предизвикателства във възможно най-кратък срок, а освен това имаме нужната скорост при производството. Ние сме в така наречената ранна лятна ваканция от миналия петък, но производството на тези части за правителството продължава."

Марко каза още, че финансовите загуби за тима няма да са толкова големи, тъй като болидите няма да се използват толкова много, докато няма състезания.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Формула 1 намали парите на отборите напук на "Ферари"

28.05.2020

173
Мечтата на Фетел във "Ферари" се превърна в кошмар

22.05.2020

Би Би Си

722
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3171 1

Коментари

pepelotrozy

Това е най-разумният подход. Така или иначе накрая ще бъде приложен над всички. Моят апел към хората е - заразявайте се, ако искате мерките да приключат някой ден. Заболяването трае не повече от 4-5 дни. Извънредните мерки  траят 4-5 месеца. Изборът е ваш.

аман бе

Ти направи ли го?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×