Медия без
политическа реклама

Шахматният крал: Топалов е в Топ 5 на всички времена

Браво на Нургюл Салимова, шахът обича смелите, заяви световният шампион Дин

01 Септ. 2023
През април 2023 г. Дин Лижън се превърна в 17-ия световен шампион по класически шахмат.
ЕПА/БГНЕС
През април 2023 г. Дин Лижън се превърна в 17-ия световен шампион по класически шахмат.

Гросмайстор Веселин Топалов е един от петимата най-добри шахматисти в историята. Така смята световният шампион Дин Лижън, който постави бившия носител на короната от България в своята лична класация Топ 5 за всички времена.

В специално интервю за информационния портал Ekspresso.bg 30-годишният китаец подреди петорката на най-великите така:

1. Магнус Карлсен; 2. Гари Каспаров; 3. Анатолий Карпов; 4. Веселин Топалов; 5. Александър Гришчук.

Запитан какво харесва в играта на 48-годишния българин, Дин отговаря:

"Харесва ми неговият провокативен стил и борбен дух. Винаги играе за победа. Това много ми повлия, когато бях тийнейджър. Неслучайно е в моите Топ 5 за всички времена. Много бях впечатлен от мача му за титлата с Вишванатан Ананд в София (б. р. - през 2010 г. Топалов отстъпва като претендент в мача с 5,5:6,5 т. и индиецът запазва короната)."

Лижън коментира и новата българска звезда в световния шахмат - Нургюл Салимова, която миналия месец стана вицешампионка в турнира за Световната купа за жени в Баку.

"Браво. Наблюдавах партиите ѝ. Тя играе агресивно и това я прави успешна. Шахматът обича смелите", посочва настоящият шахматен крал от Китай.

Шампионът се връща и към мача за титлата през април, в който победи Ян Непомняшчи с 2,5:1,5 т. в тайбрека по ускорен шах, след като резултатът след 14 класически партии беше 7:7 т.

"Беше ми ясно, че Непо е фаворит както в рапида, така и в блица. И ако в четвъртата партия завършехме реми както в предишните три, щяхме да отидем на блиц. Така че играх за победа. Днес, четири месеца по-късно, чувствата при мен вече са смесени. Предстоят ми нови турнири и трябва да се готвя за тях", сподели Дин.

Той разкри и част от личните си занимания и интереси извън шахмата:

"Обичам футбол и литература. Много харесвам Федерико Киеза и неговите празненства след гол. И той като мен е зодия Скорпион. Фен съм на "Ювентус". Разказите на Дж. Д. Селинджър също много ми допадат."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата