Медия без
политическа реклама

Шахматистките спечелиха нова победа на европейското първенство

15 Ноем. 2023
Нургюл Салимова и Гергана Пейчева (вдясно) направиха ремита с белите фигури на втора и четвърта дъска в мача срещу Испания.
БСФШ
Нургюл Салимова и Гергана Пейчева (вдясно) направиха ремита с белите фигури на втора и четвърта дъска в мача срещу Испания.

Българският национален отбор по шахмат за жени извоюва втора победа от четири изиграни мача и продължава без загуба на европейското първенство в Будва (Черна гора, 10-21 ноември). След успеха с 2,5:1,5 т. над Турция и равенствата 2:2 срещу Унгария и Швейцария, тимът ни с капитан Петър Арнаудов надигра Испания с 3:1.

Партиите си спечелиха с черните фигури Антоанета Стефанова на първа дъска срещу Марта Гарсия и Виктория Радева на трета дъска срещу Инес Прадо. С белите пък Нургюл Салимова и Гергана Пейчева направиха ремита съответно срещу Сабрина Вега на втора дъска и срещу Ан Матнадзе на четвърта дъска.

След 4 от 9 кръга по швейцарската система България остава на 5-о място във временното класиране с актив от 6 т. (2-2-0), като вече е един от само четири тима без поражение сред участващите общо 32 страни в турнира. С по 7 т. (3-1-0) първите три позиции заемат Франция, Азербайджан и Германия, а четвърти излезе съставът на Сърбия с 6 т. (3-0-1).

Именно западните ни съседки са следващите съпернички на националките. Мачовете от V кръг започват днес в 16:00 ч. българско време, като нашите шахматистки ще имат предимството на първия ход с белите на първа и трета дъска.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата