facebook
twitter

Спорт

Сестри Стоеви ще сезират главната прокуратура за проблема си с федерацията

183
СПОРТАЛ
Адвокат Радостин Василев твърди, че Габриела и Стефани Стоеви са били ощетявани с фалшиви ордери.

Радостин Василев, адвокат на европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, обяви, че ще подаде сигнал до главната прокуратура за извършвани според него нарушения от федерацията по бадминтон (БФБ) по отношение финансирането на тяхната подготовка и участието им в състезания. Миналата седмица сестрите от Хасково обявиха, че в БФБ имат лошо отношение към тях и не им превеждат необходимите средства, заради което повече няма да играят за България.

Спортното министерство (ММС) веднага назначи проверка на твърденията им, а президентът на БФБ Володя Златев каза, че адмирира проверката, защото всичко е изрядно. Златев изпрати и справка до медиите с преведените на Стоеви средства за 2018 и 2019 г. Вчера адвокат Василев на свой ред цитира документи, уличаващи според него федерацията.

Василев заяви, че проблемите на Стоеви започнали от 2015 г., когато покойната вече счетоводителка на федерацията им казала, че парите за тях се отклоняват. Василев цитира данни от ордер, с който на неназована дама, нямаща нищо общо с бадминтонистките, са изплатени $1500. Адвокатът каза, че сестрите са пуснали тогава "сигнал до компетентните органи" и че "категорично става въпрос за криминално деяние". Но после добави, че през 2017 г. прокуратурата е издала постановление за отказ да се образува наказателно производство по случая.

Василев заяви още, че БФБ е изпратила в началото на 2019 г. писмо до бадминтонистките да обосноват какви разходи ще имат, на какви турнири ще участват, колко ще им струват перата за игра, както и евентуалните разходи за транспорт и нощувки. Те попълнили таблиците и ги пратили на федерацията (не стана ясно дали по имейл или на хартиен носител), но не ги били подписали. По тези техни заявки БФБ е пуснала искане за финансиране до спортното министерство, което Василев смята за нарушение, независимо че всъщност искането на сестрите е било изпълнено.

"Или някой е подписал момичетата и техния треньор, или ММС отпуска финансиране от парите на данъкоплатците на база на хвърчащи листа. Ще искаме да бъде проверено тези програми приложени ли са в министерството, кой ги е подписвал, как са отпускани средства, кой ги е одобрявал, защото момичетата не са ги подписвали", каза Василев.

Той опонира и на изнесените данни от БФБ, че за 2018 г. бадминтонистките са получили над 100 000 лв. за подготовка, възстановяване и участие по турнири, като каза, че "сборът от получените суми е не повече от 45 000 лв."

Самите Стоеви пък смятат да съдят спортния директор на БФБ Орлин Цветанов, който ги нарече "ренегати". Но потвърдиха, че няма да играят повече за България.

Все още няма коментари

Още

Женската борба осигури медал №15 за България на Европейските игри

28.06.2019

113
Постна продукция на българите в 4-тия ден на Европейските игри

26.06.2019

40
България е в Топ 10 по медали на Европейските игри

25.06.2019

157

Влез или се регистрирай за да коментираш

×