facebook
twitter

Спорт

Сестри Стоеви се обърнаха на 180 градуса

Решението на бадминтонистките все пак да играят за България идва, след като са получили протокол от ММС, че не са установени никакви нарушения при финансирането им
440
 ММС
На последната среща при спортния министър Красен Кралев в понеделник, освен бадминтонистките, бяха още техните родители и двама адвокати.

Европейските шампионки по бадминтон за 2018 г. Габриела и Стефани Стоеви обърнаха на 180 градуса становището си, че повече няма да играят за България, и обещаха лично пред спортния министър Красен Кралев, че ще представят родината си по състезания. Това, според съобщението от министерството (ММС), е станало "след неколкократни разговори между министър Кралев и двете състезателки, техните родители и адвокати, проведени през последните седмици".

В изявлението на ММС се казва също, че лично Кралев щял да е "гарант, че програмата на сестри Стоеви ще бъде изпълнена до олимпийските игри". И се изтъква, че новото решение на сестрите "не приключва процеса на изясняване на обективната истина и не прекратява проблемите между тях и ръководството на федерацията, като ММС не може да бъде страна по казуса". Посочва се още, че президентът на БФБ Володя Златев вече е подал заявка за участие на Стоеви на световното първенство в Базел (Швейц, 17-25 август) през август. 

Всъщност изявлението за "изясняване на обективната истина" е по-скоро заради заявеното намерение на адвоката на сестрите - Радостин Василев, да сезира главната прокуратура за нередности в работата на федерацията. Защото проверката, назначена от ММС на дейността на БФБ след обвиненията на двете сестри, приключи още преди близо месец. Първо министър Кралев обяви, че не са открити никакви проблеми с финансирането на подготовката и участията на сестрите по състезания в чужбина за 2018 г., а за 2019-а имало "известни разминавания", но годината не е приключила и не може да се каже дали заявените средства биха били изплатени.

А вече официалното заключение на инспектората на ММС е, че няма нарушения и съответният протокол за това е бил връчен на Габриела и Стефани Стоеви, което силно е наклонило везните в полза на това да преосмислят становището си да не играят повече за България, оповестено в остра декларация през май. Тогава сестрите от Хасково обвиниха БФБ, че не им осигурява необходимите средства и затова повече няма да представляват страната си. Впоследствие няколко пъти потвърдиха публично становището си, но въпреки това използваха подадената два месеца по-рано от БФБ заявка на тяхно име и участваха под български флаг на турнира в Мадрид (Исп, $25 000, 12-15 юни), валиден и за олимпийските квалификации, и дори спечелиха титлата на двойки.

Сега, след като отново решиха да играят за България, Стоеви са изпратили до БФБ същия списък с 10 турнира за 2019-а, който бяха подали и в началото на сезона. И за който твърдяха, че не са им осигурени пари. За пътувания и участия в тези надпревари БФБ им беше гарантирала 50 000 лв. още тогава. Сумата практически остава непроменена - по данни от федерацията двете състезателки са получили вече 27 000 лв. от началото на годината, за оставащите до края ѝ участия двете ще получат въпросните 50 000 лв., с което парите за тях стават близо 80 000 лв., отново в пъти повече от сумите за който и да е от останалите български национали по бадминтон.

И все пак сестри Стоеви са заявили, че нямат намерение да контактуват лично с федерацията, а искат комуникацията да става чрез дирекция "Спорт за високи постижения".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Спортният министър раздава пари на тъмно

26.05.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

3718 4
Футболна антиутопия: Задава се призрачната Ефбет лига

22.05.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

1719
Кралев разреши подновяване на Ефбет лига от 5 юни

Коментари

SSlavov

.......за "изясняване на обективната истина" е по-скоро заради заявеното намерение на адвоката на сестрите - Радостин Василев, да сезира главната прокуратура за нередности в работата на федерацията........

 

     За "изясняване на обективната истина"  да вземат разпечатки от сметките на дамите за периода ,когато са на държавна хранилка и да се види колко човека са бъркали в меда , когато са били извън страната , в какви магазини и какво е купувано .

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×