facebook
twitter

Спорт

САЩ подготвят закон "Магнитски" и в спорта

МОК разкритикува проекта като опасен за спортистите по света
114
архив
Григорий Родченков

Законът "Родченков", чиято цел е да криминализира употребата и разпространението на допинг в международния спорт, бе внесен за обсъждане в Конгреса на САЩ. В рядка проява на двупартийна подкрепа в американската законодателна система нормативният акт, кръстен на бившия шеф на московската антидопингова лаборатория, станал защитен свидетел и информатор на ФБР - Григорий Родченков, бе представен пред сената и камарата на представителите съвместно от демократа Шелдън Уайтхаус и републиканеца Роджър Уиклър. Сред вносителите бяха и двама конгресмени - Шейла Джаксън и Майкъл Бърджис.

Законопроектът предвижда криминални наказания за участие в "търговска схема за влияние върху голямо международно спортно състезание чрез забранени вещества и методи". Актът ще се прилага на всички международни спортни форуми, в които участват американски спортисти, както и в първенства, чиято организация се спонсорира от компании с бизнес в САЩ или пък правата им за ТВ излъчване са продадени на американска територия. С други думи - практически във всяко значимо спортно събитие в света.

Законът много наподобява т. нар. закон "Магнитски", даващ право на САЩ да санкционират чуждестранни лица, замесени в корупционна и престъпна дейност, най-вече руски граждани. Не е тайна, че както той, така и бъдещият закон "Родченков", е насочен главно срещу действията на Русия, обвинена в държавна схема за употреба на допинг в спорта. А и един от вносителите на законопроекта го декларира в прав текст.

"От опит знаем, че трябва да отговаряме със сила на лошото поведение на корумпираното правителство на Русия - заяви сенатор Уайтхаус. - Всичко друго се приема от тяхна страна като окуражаване. Затова и реакциите на световната антидопингова агенция (WADA) и МОК спрямо руския допинг скандал са толкова безрезултатни. Сега е времето да създадем сурови наказания за мошеничествата на Русия и да пратим сигнал, че Русия и другите спонсори на държавно-контролирана измама не могат да използват корупцията като инструмент за външна политика."

Законът предвижда наказанията да включват глоби до $1 млн. и затвор до 10 г., в зависимост от провинението. Записано е още, че спортисти и други лица, които са станали "жертва на допинг конспирации", трябва да имат право на "задължително обезщетение за загубите, нанесени им от измамници и конспиратори".

От МОК публично разкритикуваха подготвяния закон "Родченков", заявявайки, че той би поставил всички спортисти по света под действието на наказателния кодекс на САЩ.

Все още няма коментари

Още

Русия изпрати военни и техника във Венецуела

26.03.2019

717 2
Тръмп ликува, че е "напълно оневинен" за връзки с Русия

26.03.2019

298
САЩ готвят закон за борба с руското енергийно влияние в Източна и Централна Европа

26.03.2019

5184 45

Влез или се регистрирай за да коментираш

×