Медия без
политическа реклама

Русия отказа да мести футбола си в Азия

Ще се борим за мястото си в УЕФА, заяви шеф на федерацията

20 Дек. 2023
Заради санкциите от УЕФА "Сборная" се принуди да играя контроли с приятелски на Русия държави, както в случая срещу Ирак (2:0).
ЕПА/БГНЕС
Заради санкциите от УЕФА "Сборная" се принуди да играя контроли с приятелски на Русия държави, както в случая срещу Ирак (2:0).

Руският футболен съюз (РФС) се отказа от идеята да напусне УЕФА и да стане член на Азиатската футболна конфедерация (АФК). Това бе решено окончателно днес на заседание на Изпълкома на РФС, на което единодушно бе отхвърлена идеята за преминаване към АФК.

Тази идея стана популярна в Русия през есента на м.г., след като в края на февруари 2022 г. членството на страната в УЕФА и ФИФА бе замразено заради войната в Украйна. По тази причина руските отбори не са допускани до участие в европейските клубни турнири, а националният до плейофите за Мондиал 2022, а след това и до квалификациите за Евро 2024.

Защитници на предложението твърдяха, че по този начин руските клубове ще могат да играят в международни мачове (под юрисдикцията на АФК), а и националният тим ще има официални двубои - за турнира за Купата на Азия.

Русия е все по-близо до напускане на УЕФА. Решение за това трябваше да бъде взето още днес на последното заседание на Изпълкома на Руския футболен съюз (РФС), но вместо това беше създадена работна група, която да излезе до март 2023 г.

В крайна сметка не бяха получени пълни гаранции, че това ще се случи и по тази причина РФС днес се отказа.

"Никаква Азия! Ще се борим за място в Европа, защото Русия - това е Европа. И ще спечелим. Решихме, че няма да се местим в Азия и всички в изпълкома подкрепиха това решение единодушно", заяви вицепрезидентът на РФС Ахмед Айдамиров. А членът на Изпълкома Михаил Гершкович допълни: "Въпросът за преминаване към АФК беше обсъден. Ние единодушно гласувахме против, тъй като няма гаранции от ФИФА, че това би променило нашата ситуация генерално. Решихме да продължим контактите с УЕФА, особено след като има напредък. Да видим как ще се развие ситуацията догодина."

Не е ясно обаче за какъв напредък става въпрос, тъй като има реална опасност Русия да не бъде допусната до квалификациите и за Мондиал 2026 заради продължаващите военни действия.

През септември УЕФА се опита да смекчи санкциите и да върне в турнирите детските и юношески състави на възраст от 14 до 17 г. при младежите и девойките, но почти всички федерации, членуващи в европейската футболна асоциация се противопоставиха и идеята бе отхвърлена.

Заради международната изолация се налага мъжкият национален отбор, популярен като "Сборная", да играе контроли само с държави, които са приятелски настроени към Русия. През 2023 г. се състояха 8 такива двубоя - с Иран (1:1), с Ирак (2:0), два с олимпийския тим на Египет (1:1 и 1:2), с Катар (1:1), с Камерун (1:0), с Кения (2:0) и с Куба (8:0).

След мача с Катар дори изнервеният от ситуацията селекционер на руския отбор Валерий Карпин препоръча на футболистите си да приемат оферти от европейски клубове, за да трупат по-голям игрови опит и да са конкурентноспособни.

Изваждането на Русия от всички международни спортни състезания заради войната в Украйна се е отразило много негативно върху националния отбор по футбол. Това призна публично селекционерът на "Сборная" Валери Карпин след равенството 1:1 в контрола срещу Катар в Доха.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, сборная, УЕФА, ФИФА

Още по темата