facebook
twitter

Спорт

Разрешиха на боксьорките да носят хиджаб на ринга

AIBA разреши и екипи, включващи националните цветове на държавите вместо само червени и сини
255
ЕПА/БГНЕС
Американската сабльорка Ибтихадж Мухамад се състезава с хиджаб на главата от 2012 г.

Жените в бокса ще могат да излизат с хиджаби на ринга, след като международната боксова асоциация (AIBA) промени правилника си за големите първенства. На среща в Истанбул (Тур) изпълкомът реши, че жените ще могат да използват забрадки, ако "поискат по религиозни причини". Промяната бе потвърдена и след обновяването на правилника за екипите на състезателите. В новите правила се позволява екипировката на боксьорите на ринга да включва и националните цветове на отделните държави, което не бе разрешено до момента (има само сини и червени потници и гащета).

По този начин боксът стана поредният спорт, който разрешава на мюсюлманките да се състезават с хиджаб на главите. Подобна промяна бе приета във фехтовката, волейбола и баскетбола. На олимпийските игри в Рио`16 представителката на САЩ във фехтовката Ибтихадж Мухамад стана първата мюсюлманка, която участва с хиджаб. 

Наскоро френска феминистка организация, наречена Международна лига за правата на жените, обяви, че хиджабът и другите дрехи, изисквани от исляма, трябва да бъдат забранени по време на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г. Групата призова организационния комитет да забрани употребата на подобни облекла, за да направи така, че мюсюлманките да се състезават "свободни от религиозни ограничения". 

Изпълкомът на AIBA прие и ново правило за протести срещу съдийски решения. Националните федерации вече ще могат да използват видеоповторения. Съдийството е считано за един от основните проблеми на бокса, а спорни отсъждания на рефери водят до скандали на почти всяко голямо състезание. Все още не е ясно на кой шампионат новото правило за протести ще влезе в сила. 

Ключови думи:

бокс, олимпийски игри
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тервел Пулев спечелил мача си в САЩ със счупена ръка

26.03.2019

183
Кубрат Пулев взема $250 000 от мача в САЩ (галерия)

25.03.2019

260
Кубрат Пулев нокаутира румънец в дебюта си в САЩ

24.03.2019

1310 6

Коментари

JollyRoger's

А баджаците? Я направо с бурки и пълни доспехи да излизат на ринга... Дарт Вейдър 1 vs Дарт Вейдър 2...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×