facebook
twitter

Спорт

Раева: Горе главата, момичета!

Българските гимнастички са втори в отборното класиране на световното в София
185
ЕПА/БГНЕС
Боряна Калейн изпълнява елемент от програмата си във финала на обръч, с която заслужи оценка от 19.550 и четвърто място в крайното класиране. Световна шампионка за втора поредна година стана Дина Аверина (Рус) с 20.850, следвана от Линой Ашрам (Изр) с 20.000 и сестра си Арина Аверина с 19.700.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева окуражи българските състезателки след финалите на първите два уреда от индивидуалната надпревара на световното първенство в София. Във вторник в тях най-силно се представи Боряна Калейн, която зае 4-то място на обръч, а другите ни две националки останаха извън топ 6 - Невяна Владинова стана 7-а на топка, а Катрин Тасева се нареди 7-а на обръч и 8-а на топка.

"Моят анализ на прима виста е следният - и трите ни момичета направиха един възход в последната година и печелеха медали от големи състезания - заяви Раева. - Може би това, че те видяха, че могат да печелят медали, че е световно първенство и е в България, оказа своето влияние за тяхното вълнение. Може би умората и желанието на всяка цена да спечелят медали оказаха своето влияние. Може би още нямат тази опитност на световни първенства. Винаги на световно първенство психиката на един състезател реагира по различен начин. Никакви драми да не правите, не е станало нищо страшно. Казах им: "Горе главите, момичета!". Те направиха един страхотен скок в своето развитие. Трябва да се радват на това, което показват."

Вчера Тасева и Владинова изиграха много добре композициите си с бухалки. Катрин получи оценка 19.200, а Невяна - 18.750, което им отрежда 4-то и 5-о място във временното класиране за квалификациите на уреда. Пред нашите са руските близначки Дина Аверина (20.500) и Арина Аверина (19.750) и украинката Влада Николченко (19.350), а днес с бухалки ще играят по две гимнастички от тимовете на Беларус, Италия и Азербайджан. От българския отбор Тасева и Калейн пък ще представят съчетанията си с лента.

"Доволна съм от това, че успях да си изиграя съчетанието на обръч. Оттам нататък съдиите решават кой е достатъчно добър, за да вземе медали, и кой - не. Това само може да ме стимулира - коментира Калейн, която е дебютант на световно първенство. - Поласкана съм, че ми гласуваха доверие да представям отбора. Изключително много благодаря на всички треньори, на БФХГ и на президента Илиана Раева за това, че ме подкрепяха тази година и предишните. Напрежение винаги има, но не мога да кажа, че съм прекалено напрегната или че ме е страх."

След първите три дни България заема второ място в отборното класиране със сбор 150.650 т. от оценките на трите грации в квалификациите на отделните уреди. Лидер е Русия със 161.175, а трети е тимът на Израел със 145.350.

Все още няма коментари

Още

Българският ансамбъл се класира трети в света

15.09.2018

1261 9
Раева: Ансамбълът ни е за Бродуей

15.02.2019

226
Ансамбълът иска да му се построи нова зала

30.10.2018

198

Влез или се регистрирай за да коментираш

×