Медия без
политическа реклама

В Първа лига вече основно капитаните ще говорят с реферите

Свеждането на грешките до 0% е невъзможно, заяви председателят на Съдийската комисия

10 Юли 2024
Председателят на Съдийската комисия към БФС Давид Борбалан се е замислил, докато зад него на екран се излъчва примерна спорна ситуация.
СПОРТАЛ
Председателят на Съдийската комисия към БФС Давид Борбалан се е замислил, докато зад него на екран се излъчва примерна спорна ситуация.

Едно от нововъведенията на Съдийската комисия към БФС за предстоящия сезон в професионалния ни футбол ще бъде повишаването на ролята на капитана в комуникацията с реферите на терена. Сега вече основно този играч, който носи лентата, ще има повече свобода да говори с главния съдия, който на свой ред се задължава по-подробно и по учтив начин да му обяснява съответната спорна ситуация. В същото време обаче капитанът ще се грижи около него да няма съотборници, т.е. да разчиства периметъра около рефера.

"Нещо, което виждаме на европейското първенство и искаме да го въведем - ще има по-специално отношение към капитаните и в много противоречиви ситуации те ще получат възпитан отговор от съдията, а капитанът ще се грижи неговите съотборници да не обграждат рефера", заяви председателят на комисията Давид Борбалан.

Испанецът допълни, че сред другите новости ще бъдат ежемесечни обучителни клипове. "От новото първенство ще започнем в началото на всеки месец да качваме обучителни видеа в сайта на БФС, ще има клипове от нашия шампионат и обяснение от Съдийската комисия за взети решения. Комисията винаги е в готовност за безплатни лекции по правилата на играта, новостите и противоречиви ситуации, които са се случвали... Евроучастниците ни вече го направиха. Обучението винаги е под един час, но носи големи ползи. Професионалистите трябва да знаят новите промени", коментира Борбалан.

Той похвали и решението на БФС да въведе още по две камери на голлинията на мачовете в Първа лига от новия сезон. "Това не е технология за голлинията, няма да сигнализира на съдиите, но ще имаме по-добра гледна точка. Тези камери ще помагат и при дузпи, както и засади. По-малко ще са случаите, в които линиите не могат да пуснати. Имали сме случаи, в които единият играч крие другия и не можем да пуснем линии. Сега ще бъде по-лесно", каза още Борбалан по тази тема.

Шефът на съдиите ни се опита също така да разсее очакванията, че от новия сезон грешките по време на мачове ще престанат: "Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да се подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно. Ние се стремим да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас. Отдадеността на нашите съдии е много голяма. Те мислят предимно за съдийството и по този начин смятам, че ще постигнем по-добри резултати и ще задоволим футболната общественост."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?