Медия без
политическа реклама

ПРАВО НА ОТГОВОР

Публично извинение от президента на БФШ или съдебен иск

Генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов.
МВнР
Генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов.

Във връзка с публикувания на 29 декември 2023 г. материал в "Сега", озаглавен "Консулът ни в Лос Анджелис бе посочен като виновник за нарушенията в шахмата", от право на отговор поиска да се възползва генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов.

В своето писмо до редакционния имейл той пише:

"В статията невярно се твърди, че съм бил член на Управителния съвет на Българската федерация по шахмат в периода от 2011 до 2016 г. Невярно е, че съм бил негов член през 2014 г., която е посочена като годината, когато са били проведени двете спортни събития, описани във Вашата статия като "Евро `14 за жени в Пловдив" и "Европейски индивидуални купи за мъже и жени в Албена през 2014 г.". Тези две спортни събития са посочени като основания БФШ да бъде осъдена на "последна инстанция във Върховния административен съд" да върне на Министерството на младежта и спорта над 1 млн. лева с натрупаните лихви, което от своя страна, за да си ги възстанови, е обявило за публична продан въпросния недвижим имот на БФШ. Чрез тази логическа връзка читателят остава с невярното впечатление, че аз имам някакво отношение към описаните събития и свързаните с тях нарушения, с което се подкрепя клеветата на лицето Атанас Куртенков, че аз съм поименен виновник за финансовите нарушения в българския шахмат.

Уважаема редакция, аз съм бил част от многобройния състав на Управителния съвет на БФШ в друг период - от 2015 г. до 29.05.2017 г., когато подадох своята оставка. Този съществен и лесно проверим факт, ясно и категорично доказва, че съм набеден за събития, в решенията за които аз дори не съм участвал, още по-малко съм организирал. Безпочвените твърдения на лицето Атанас Куртенков са абсолютно неверни и клеветнически, целящи да накърнят доброто име и репутация, с които се ползвам, и да привлекат публично внимание към съществуването на техния автор. Аз съм бил уважаван член на българското шахматно общество, любовта ми към шахматната игра ме привлече към лицензираната тогава БФШ, където съм помагал безвъзмездно единствено за връзките с обществеността. До този момент никой (в това число съдебен или държавен орган) не е отправял към мен каквито и да било обвинения или дори въпроси за участие във финансови или др. нарушения.

Публичното свързване на доброто име, с което се ползвам, с подобни клеветнически твърдения, квалифицирам като прецедент, накърняващ съществено моята репутация. Единствено публично извинение от лицето Атанас Куртенков за изнесената от него невярна информация би ме възпряло да не входирам жалбата си до съда. Обезщетението, което вярвам съдът ще ми присъди, ще даря за шахматни каузи.

В заключение, стриктното проверяване на фактите и твърденията, преди тяхното публикуване, както и надеждността и репутацията на техните източници, са изключително важни за качественото информиране на аудиторията и спазване на високите журналистически стандарти."

 

КОМЕНТАР НА "СЕГА"

В базата данни на Търговския регистър по партидата на сдружение "Българска федерация по шахмат" липсва каквато и да е информация за вписвани промени в състава на Управителния съвет между 2007 и 2019 г. Затова към днешна дата няма как да бъде установено със сигурност в кой период Бойко Христов е бил член на УС на БФШ. "Сега" поднася извинение за евентуалната допусната неточност с цитираните в материала години, които са взети от публично достъпни източници поради липса на официални такива.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата