facebook
twitter

Спорт

Продава се легендарен тим от F1 заради COVID-19

529
 ЕПА/БГНЕС
Въпреки нежеланието си сър Франк Уилямс трябваше да се реши на крайна стъпка и да обяви отбора за продажба

Един от легендарните отбори във Формула 1 - "Уилямс", е предложен за продажба заради загубите от 13 млн. лири през последните месеци. Новината е изненадваща на фона на твърдата позиция на основателя на отбора - сър Франк Уилямс (78 г.), че държи да си запази контрола върху него, макар вече да не е зает с ежедневните дела.

Зам.-директорът на екипа - Клеър Уилямс, дъщеря на основателя, заяви: "Франк винаги е поставял на първо място тима, бизнеса и служителите. Това правим и сега". Тя добави, че целта е да се осигури бъдещето на отбора чрез инвестиции. 

"Баща ми е наясно с нещата и подкрепя всяко решение на борда. Той иска да гарантира бъдещия успех на тима и е съгласен и разбира, че това е точният момент да се търсят инвестиции, за да се постигне тази цел", каза още Клеър Уилямс.

В официално изявление, от "Уилямс" заявяват, че обсъждат "различни стратегическии варианти... включително, но не само, набиране на нов капитал за бизнеса, освобождаване на миноритарен дял в Williams Grand Prix Holdings, продажба на мажоритарен дял, включително и потенциална продажба на цялата компания".

Клеър Уилямс заяви, че целта е "процесът да бъде завършен в следващите 3 до 4 месеца, но отборът все пак е подсигурен финансово зо края на годината".

Финансовият срив на "Уилямс" започна, след като тимът завърши на последно място при конструкторите миналия сезон, което доведе до голям спад в приходите. След това дойде пандемията от COVID-19, заради която пък бе отложен на сезонът във F1. 

Според Клеър Уилямс именно кризата с коронавируса е била последния удар върху отбора, независимо, че Формула 1 прие таван на бюджетите на отборите, който да влезе в сила от 2021 г. и по този начин да съкрати разходите им. "Уилямс" обяви днес също така, че е "прекратен с незабавен ефект договорът за спонсорство с Rokit (телефонна компания)".

Формула 1, като цяло, търпи огромни финансови загуби заради липсата на състезания. Спортът си е поставил за цел провеждане на съкратен сезон, който да започне в Австрия през юли. 

"Уилямс" е един от най-успешните отбори в историята на F1, като доминираше в дълги периоди през 80-те и 90-те години на ХХ век, спечелвайки много световни титли при конструкторите с пилоти като Алан Джоунс, Кеке Розберг, Нелсон Пикет, Найджъл Менсъл, Ален Прост и Деймън Хил. От началото на ХХI век тимът вече не е така конкурентоспособен, като преживя само лек ренесанс между 2014 и 2017 г., когато два пъти завърши на трето и два пъти на пето място в шампионата.

Все още няма коментари

Още

Люис Хамилтън постигна 89-и полпозишън в кариерата си

11.07.2020

29
Формула 1 добави две нови състезания за 2020 г.

10.07.2020

230
Фернандо Алонсо подписа договор за пилот на "Рено" в F1

08.07.2020

162 1

Влез или се регистрирай за да коментираш