Медия без
политическа реклама

Плуването открива нова категория - трансджендър

Дебютните състезания за "всеки пол и идентичност" ще са на Световната купа в Берлин през октомври

17 Авг. 2023
Новата открита категория на World Aquatics ще дебютира по време на Световната купа в Берлин.
ЕПА/БГНЕС архив
Новата открита категория на World Aquatics ще дебютира по време на Световната купа в Берлин.

Световната федерация по плувни спортове (World Aquatics) въвежда открита категория за състезатели "от всеки пол и сексуална идентичност". Дебютът на смесената надпревара ще бъде по време на турнира за Световната купа в Берлин (Германия) от 6 до 8 октомври.

Революционните дисциплини ще дадат възможност на трансджендър плувци да се състезават на елитно ниво, след като през миналата година те получиха пълна забрана да се включват в женски надпревари. На извънреден конгрес на World Aquatics през юни 2022 г. беше прието правило, че "всеки преминал през мъжки пубертет" няма право да участва в състезание за жени.

Новата категория за транссексуални на първо време ще включва състезания на 50 и 100 м във всички стилове, като е възможно в бъдеще да бъдат добавени и още дистанции. Откритите състезания ще се провеждат по класическата схема в два дни. За да бъдат допускани, плувците трябва да имат картотека в национална федерация, като ще имат право да избират дали да представят клуб или държава.

Транссексуални плувци нямат право да се състезават при жените освен ако не са завършили прехода към женски пол до навършване на 12-годишна възраст.

"Когато приехме политиката за ясно разделение на мъжките и женските състезателни категории, се ангажирахме да намерим начин за създаване на открита категория - коментира президентът на World Aquatics Хусаин ал Мусалам. - С отговорност към нашата общност, екип от експерти работи усърдно, за да превърне обещанието в реалност. Искам да благодаря на всички, които помогнаха да предоставим тази възможност."

Берлин е първата от общо три спирки на Световната купа в три последователни седмици. Следващите две са в Атина (Гърция, 13-15 октомври) и Будапеща (Унгария, 20-22 октомври). Там също ще се провеждат състезания в откритата категория.

"Берлин е развълнуван от възможността да прокара пътеката в тази фундаментална инициатива с пълната ангажираност на германската плувна федерация - заяви нейният шеф Кай Моргенрот. - Горди сме да домакинстваме надпревара, в която плувците ще могат да се състезават без бариери. Берлин е германският център на разнообразието и приобщаването, което го превръща в перфектната локация за този прогресивен проект."

 

ЗАБРАНА В ШАХМАТА

В същото време международната федерация по шахмат (FIDE) въведе временна забрана на играчи, които са сменили своя пол от мъжки на женски, да участват в турнири за жени. Те ще могат да продължат да играят в открити надпревари, като всички им титли се запазват, съобщи официалният сайт на световната централа.

Ако полът се промени от женски на мъжки обаче, титлите от женските турнири се отнемат. Те може да бъдат върнати само при обратна смяна на пола. Рейтингът и всички санкции, получени от играча преди смяна на пола, остават непроменени.

Новите правила влизат в сила на 21 август и ще останат в действие до второ нареждане.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?