Медия без
политическа реклама

Пловдив чака зелена светлина от CEV за Евроволей `21

Както при мъжете, така и при жените първенството на континента е обвито в мъгла от COVID-19

26 Яну. 2021
Зала "Колодрума" в Пловдив трябва да приеме общо 19 мача от Евроволей `21 при жените, стига то да се проведе.
KolodrumPlovdiv.com
Зала "Колодрума" в Пловдив трябва да приеме общо 19 мача от Евроволей `21 при жените, стига то да се проведе.

Официалното обявяване на Пловдив за българския град домакин на мачове от европейското първенство по волейбол за жени през 2021 г. се бави заради организационни проблеми в една от другите три страни съорганизатори, научи "Сега". Става въпрос за Румъния, която все още не е дала финално предложение за своята зала и това пречи на континенталната конфедерация (CEV) да анонсира всички локации на Евроволей `21.

Иначе пловдивската зала "Колодрума" беше инспектирана от пратеници на CEV още през септември. В делегацията бяха проектовият мениджър на европейската централа Мая Поляк и членът на спортно-техническата комисия Свободан Милошевич, които дадоха принципно одобрение на 6-хилядното съоръжение в спортен комплекс "Академик".

С решение на CEV от края на 2019 г. България беше избрана за съдомакин на европейското първенство заедно със Сърбия, Хърватия и Румъния. "През ноември в София трябваше да има среща с представители на всичките четири държави, но тя отпадна заради тогавашния пик на пандемията у нас", разкриха пред "Сега" от пресслужбата на българската волейболната федерация (БФВ).

Здравната криза в Европа и по целия свят поставя под огромна въпросителна и самото провеждане на първенството. Заради пълната неяснота относно възможностите за пътуване и настаняване в отделните държави все още дори не са започнали квалификациите при дамите. Аналогична е и ситуацията при мъжете, където България вече се класира за шампионата на Стария континент, но няма яснота дали и кога той ще се състои.

Българският национален отбор по волейбол изпълни безупречно задачата си и се класира за европейското първенство за мъже през 2021 г.

По първоначален план Евроволей `21 при жените трябваше да се проведе в края на август и началото на септември. Към момента обаче няма официално обявени от CEV дати, нито дори ориентировъчен период. Засега е ясно само, че "през май" трябва да се изиграят шест квалификационни турнира с неопределени дестинации, които да излъчат общо 12 финалиста на шампионата.

Гарантирано място на първенството имат четирите домакина Сърбия, Хърватия, България и Румъния, както и осемте най-добре представили се други страни на Евроволей `19 - Турция, Италия, Полша, Нидерландия, Германия, Русия, Белгия и Азербайджан.

По регламент всяка от четирите държави организатори ще приеме една от групите в първата фаза, в която 24-те участници ще бъдат разделени в четири потока по шест. В зала "Колодрума" в Пловдив освен 15-те мача от групата (пет с участието на българския национален отбор) трябва да се изиграят два 1/8-финала и два 1/4-финала. За домакин на Финалната четворка е определена сръбската столица Белград.

"Засега не е повдиган въпросът за отлагане или пълна отмяна на европейските първенства. Такова нещо не е обсъждано в нито един момент. Във цялата кореспонденция с CEV абсолютно категорично такова нещо не се е говорило. Не съществува кризисен план, а и в момента реално целият спорт си върви", увериха пред "Сега" от БФВ.

От там допълниха, че президентът на федерацията Любомир Ганев е в постоянен контакт със здравните власти у нас и цялата организация на Евроволей `21 ще бъде съобразена с евентуално действащите тогава противоепидемични мерки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата