Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пламен Андреев вече е готов за Топ 5 първенствата в Европа

Твърдението е на международен център за изследвания

БГНЕС
Наред с редица други признания, Пламен Андреев вече е смятан като достатъчно подготвен за най-силните първенства в Европа.

Вратарят на "Левски" Пламен Андреев получи ново огромно признание, след като бе нареден сред 100-те най-талантливи футболисти в света, които вече са готови да пробият в Топ 5 първенствата на Европа - английската Премиър Лийг, испанската Ла Лига, италианската Серия А, германската Бундеслига и френската Лига 1. Подреждането е изготвено от Международния център за спортни изследвания (CIES), като в изчисляването на коефициента за готовност за пробив се взимат предвид възрастта, натрупаният игрови опит, срокът на договор с настоящия клуб и моментната цена.

18-годишният Андреев има коефициент 49.5 от максимални 100, но никой от 100-те млади таланти няма повече от 80. С най-висок рейтинг е 19-годишният централен защитник на "Бенфика" Антонио Силва (75.9), а втори е украинският халф на "Шахтьор" (Донецк) Георгий Судаков (64.6).

Коефициентът на Андреев му отрежда 57-о място в общото подреждане, което включва всички играчи, родени след 2002 г.. Той е на 27-о сред тези, родени след 2003 г. и на 7-о сред тези, родени след 2004 г.

От CIES изчисляват, че настоящата цена на българския вратар е 2.8 млн. евро, предвид факта, че договорът му изтича през юни 2025 г. Като най-скъп е посочен бразилският голмайстор Витор Роке (18 г.) от "Атлетико Паранаензе", чиято цена е 53.5 млн.

Интерес към един от най-перспективните футболисти на "Левски" от чужди клубове има от поне година, но сега за пръв път той е нареден сред тези, които вече са в състояние да играят в големите първенства.

За Пламен Андреев това е поредно признание, след като през миналата година той бе нареден сред 50-те най-големи таланти в света сред 18-годишните футболисти, а и бе посочен за най-обещаващият млад вратар в света за своята възраст. Също така след края на сезон 2022/23 той попадна в Топ 10 на вратарите в света, които са записали най-много мачове без голове в първенствата си.

Ключови думи:

Пламен Андреев, Левски, CIES

Още по темата