facebook
twitter

Спорт

Пилотите от F1 вече няма да коленичат преди старт

Имаме цял сезон, всички трябва да водим борбата с расизма, заяви Люис Хамилтън след 85-ата си победа
1 029
 ЕПА/БГНЕС

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън успя още във второто състезание за сезона да изпълни своя замисъл и стъпи на подиума като победител, и то с вдигнат високо юмрук, в знак на съпричастност към движението Black Lives Matter (BLM). Британският пилот на "Мерцедес" го постигна във вчерашния старт за "Гран при" на Щирия на пистата "Ред Бул Ринг" в Шпилберг (Ав).

За разлика от предния уикенд, самото състезание този път бе белязано с по-малко активност срещу расизма. Демонстрацията на пилотите преди старта бе значително по-мека и единството им не бе така голямо. Седмица по-рано 14 от 20-те пилоти коленичиха, изпълнявайки запазената поза на BLM. Този път не всички пилоти си дадоха труд дори да присъстват на такава церемония преди старта, а ТВ операторът отряза кадъра след едва няколко секунди.

Хамилтън доста меко окачестви това като "обстоятелства" и не посочи никого с пръст. Той разказа, че в петък пилотите отново са обсъждали какво да направят. Някои са заявили, че веднъж е било достатъчно, други – че са съгласни за кратко позиране, но без да коленичат. "Опитах се да поговоря малко повече насаме с тези, които не искаха да паднат на коляно", обясни Хамилтън.

Той обясни дипломатично, че пилотите са планирали действието си, но този път

 

протестът не е бил включен в официалния график

 

преди старта, така че всичко е станало "набързо". В резултат някои пилоти не са успели да дойдат навреме, а същевременно F1 спази рекламните си задължения и показа аеробатика.

Хамилтън обаче продължи със своята антирасистка ангажираност и след победата.

"Чета, чувам и виждам хора, които казват: "Всеки живот има значение, белият живот също има значение". Което е неоспоримо – заяви шампионът. – Животът на цветнокожите дълги години, стотици години е бил по-маловажен. Така че това е опит да достигнем до хората, защото някои поставят стена пред себе си. Това е било нещо като щит пред нас в училище, във възпитанието, в нашите общности. Може би има хора, които не са израснали с расизма, не са се сблъсквали, не са били обект на злоупотреба. Имам черни приятели, което са успели в живота, като са израснали в черна общност. Други, като мен, са израснали сред бели. Става въпрос за разбиране. И прекарах малко време в разговор с пилотите. Не зная дали те напълно разбират колко ефективни могат да бъдат гласовете им. Или

 

някои от тях просто не искат да подкрепят Black Lives Matter,

 

но се застъпват за антирасизъм. Което все пак е същото. Има такива, които казаха, че BLM изглежда политическо движение, а аз съм дал да се разбере, че не подкрепям политическата страна на нещата. Важни са правата на човека."

Хамилтън създаде комисия, която трябва да проучи причините за липсата на представителство на етническите малцинства в автомобилния спорт. В тази връзка той бе запитан какво ще предприеме за старт №3 – в Унгария тази неделя.

"Какво ще правим? Не знам, наистина. Но мога да кажа, че няма да е това – отговори шампионът. – Да паднем на коляно, да имаме черен болид в "Мерцедес" не решава проблема. Това помага да увеличаваме информираността. Но пък имаме цял сезон пред нас – това е постоянна борба, която всички трябва да водим, включително и медиите. Когато дискутирам с пилотите, с младите надежди, аз звуча като: "Момчета, вие сте бъдещето на този спорт. Аз ще опитам да остана в него колкото мога, но вие ще носите щафетата и ще водите този спорт. Трябва заедно да дадем чудесен пример на света, който наблюдава борбата за справедливост и равенство. Аз няма да се откажа."

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Верстапен задмина "Мерцедес" по случай 70 г. Формула 1

09.08.2020

232
Валтери Ботас ще стартира от полпозишън в F1 утре

08.08.2020

Обновена

187
F1 наказа отбор с отнемане на 15 т. и глоба от €400 000

07.08.2020

269

Коментари

sega_veteran

Абсолютно преекспониране на несъществуващ проблем.

Кой му пречи на Хамилтън, кой го притеснява, стресира, кой го тормози, че е негър, макар той да не е негър, майка му е бяла руса жена.

От къде се появи този стремеж да се притискат другите, че са виновни нещо пред теб ?

От 20 пилоти само ти си малтретиран и притеснен, а занимаваш с това останалите 19.

Никой не ти оспорва пилотските качества.

Но ти оспорваме чисто човешките.

Бъди човек, а не черен, бял, червен, жълт или извънземен.

аман бе

"...Животът на цветнокожите дълги години, стотици години е бил по-маловажен..."

Цветнокож не означава непременно чернокож. И в този смисъл BLM може да се възприеме също като проява на расизъм. Ама кой да му го обясни на .... 

Влез или се регистрирай за да коментираш