Медия без
политическа реклама

Петима топ таланти, които да следим на световното по ръгби

От Картър Гордън се очаква да поведе тима на Австралия, а специалисти предвиждат силен турнир за южноафриканеца Кенън Муди

07 Септ. 2023
На 20 години Кенън Муди има достатъчно натрупан международен опит и очакванията са да бъде една от големите звезди на световното първенство.
ЕПА/БГНЕС
На 20 години Кенън Муди има достатъчно натрупан международен опит и очакванията са да бъде една от големите звезди на световното първенство.

Започващото утре вечер десето световно първенство по ръгби вече генерира голям интерес у фенове и специалисти. Разбира се, и у самите състезатели, като за част от тях това ще е първа изява на такъв шампионат. Би Би Си направи селекция на петима ръгбисти до 22-годишна възраст, от които може да се очаква да станат приятна изненада на турнира.

 

Кенън Муди (20 г., Южна Африка)

Тимът на Южна Африка ще защитава във Франция титлата си от 2019 г. с богат набор от атакуващи играчи от световна класа. Но сред тях може да се причисли 20-годишният Кенън Муди, който може да играе като крило и център. Той направи зашеметяващ дебют през септември м.г. при победата с 24:8 над Австралия в Сидни. След 11 месеца за пръв път се появи и в стартовия състав при рекордната победа с 35:7 над Нова Зеландия на 25 август т.г. в Лондон. Муди ще се конкурира за място по крилото с Чеслин Колбе ("Токио Сънголиат") и Маказоле Мапимпи ("Шаркс"), но мнозина предричат, че именно младият талант на "Булс" ще ги засенчи.

 

Картър Гордън (22 г., Австралия)

Това е, човекът, който може да покаже верния път на "кенгурутата" като флай-халф. Селекционерът на тима Еди Джоунс подкрепи именно напористия Картър да поеме ключовата роля на №10, предпочитайки го пред опитния Куейд Купър в подчертано младия си състав за световното първенство. Гордън влезе от резервната скамейка, за да направи дебютното си есе за Австралия при загубата с 12:43 от Южна Африка в Претория на 9 юли. От този момент нататък той получи още по-голямо доверие от Джоунс и започна в основния състав в последните три мача на "кенгурутата", в които отборът записа загуби, но натрупа ценен опит за турнира във Франция. Играещият за "Ребълс" Картър Гордън се отличава с упорита игра в защита, голяма стъпка и креативен нюх, с който може да отприщи мощната задна линия на Австралия, където друг младок - Марк Науаканитауасе (22 г.), дебне да се включи по крилото.

 

Хуан Мартин Гонсалес (22 г., Аржентина)

Неуморен при пресичането и мощен в изнасянето - фланкерът Гонсалес не е непознат на международната сцена и вече има 24 мача (и 30 точки) за Аржентина въпреки своята възраст. Новото попълнение на английския шампион "Сарацинс" е голяма заплаха, ако бъде оставен свободен. Той има вече седем есета за националния си отбор, включително и при първата победа на "пумите" над Нова Зеландия през миналото лято - с 25:18.

 

Давид Ниниашвили (21 г., Грузия)

Това е изключителен краен защитник, който съчетава нападателна мощ със стабилна отбрана със своя №15 на гърба. Подобно на Гонсалес, и Ниниашвили вече има натрупан международен опит за своята възраст - 24 мача и 48 точки (от тях 9 есета) за отбора на Грузия. Набива се на очи с невероятна скорост, ловкост и усет пред противниковото точково поле. Това го прави една от основните заплахи в състава на грузинците. Ниниашвили не е непознат във Франция, където играе за тима от Топ 14 "Лион". Някои си спомнят как надви южноафриканския колос Ебен Етцебет във финала за "Чалъндж къп" през 2022 г. Затова Уелс, Австралия и Фиджи ще трябва внимателно да направят план как да ограничат този играч в мачовете срещу Грузия в група С.

 

Луи Биел-Биаре (20 г., Франция)

Домакинът Франция е сред фаворитите за спечелването на световната титла, която ще е първа за страната. По крилата в състава на Фабиен Галтие най-вероятно ще са Дамиен Пено и Габен Вилиер. 20-годишният Луи Биел-Биаре обаче може да се окаже повече от полезен техен заместник, тъй като беше предпочетен във финалния състав на Галтие пред друг талант - Етан Дюмортие. Бързокракото крило на "Бордо-Бегле" впечатли още в дебюта си за Франция - при победата с 30:27 над Шотландия на 12 август. Той е най-младият играч в състава на домакините и със сигурност ще иска да остави впечатление пред родна публика, стига да получи шанс.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата