Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пет титли позлатиха Кейлъб Дресел - почти буквално

В пантеона на плуването американецът се нареди до три легенди от САЩ и една от ГДР

04 Авг. 2021
ЕПА/БГНЕС
Кейлъб Дресел - новият американски властелин на плуването.

Шест дисциплини. Общо 12 плувания. Два световни рекорда. Още два олимпийски рекорда. Пет златни медала.

Това е кратката равносметка от участието на новия плувен феномен Кейлъб Дресел в Токио 2020. 24-годишният американец си резервира място в пантеона на плуването, редом до другите икони от САЩ начело с Майкъл Фелпс, Марк Шпиц и Мат Бионди.

Именно те тримата бяха единствените мъже в историята с поне пет титли от една олимпиада. Абсолютният хегемон Фелпс има рекордните 8 златни отличия от Пекин `08, както и още 6 в Атина `04 и 5 в Рио де Жанейро `16. Шпиц има 7 от Мюнхен `72. Бионди - 5 от Сеул `88.

При жените има една-единствена плувкиня, триумфирала в поне пет дисциплини на едни игри - легендарната източногерманка Кристин Ото, взела 6 златни медала в Сеул `88.

В Токио Дресел стана пръв на 50 м св. стил (с олимпийски рекорд), 100 м св. стил (с олимпийски рекорд), 100 м бътерфлай (със световен рекорд) и с щафетите на 4х100 м св. стил и 4х100 м съчетано (със световен рекорд).

"Това беше кулминацията в еволюцията на 24-годишния Дресел в най-великия плувец в света в този момент. Беше шедьовър от скорост и мощ, от елегантност под водата и ярост на повърхността, от сила и хладнокръвие. Сложете тялото му в рамка и го окачете в Лувъра, за да може той да си го вземе оттам през 2024 г. Макар че, за да отива повече на това момче, може би е по-добре да се окачи във фермата му южно от Гейнсвил", написа "Спортс Илюстрейтед".

Израснал в Грийн Коув Спрингс, щата Флорида, и плувал за Университета на Флорида, Кейлъб Дресел всъщност намери своя път към олимпийския връх още преди 5 г. на игрите в Рио. През 2016 г. обаче той участва само в щафетите на 4х100 м св. стил и 4х100 м съчетано и остана в сянката на своите суперзвездни съотборници, сред които Фелпс, Нейтън Ейдриан, Райън Мърфи, Райън Хелд...

Все пак Дресел има своите два златни медала от Бразилия и колекцията му от олимпийски метал вече включва общо 7 отличия - все титли.

"Мога да се гордея с всяко плуване, с всяко усилие, което съм направил във водата, с всяка психическа нагласа към всяко едно състезание - сподели Кейлъб. - Бях нервен преди стартовете. Нито едно състезание не беше перфектно за мен. Не всяка сутрин се събуждах с мисълта: "О, колко съм развълнуван". Понякога беше: "О, по дяволите, днес ще е гадно". Съжалявам, просто съм откровен. Но само защото имаше тежки моменти, не означава, че не си струваше!"

 

ОТПЛАТАТА

В спорт като плуването златните медали от най-голямата сцена имат и своята "златна" икономическа стойност за притежателите им. Дресел вече има спонсорски договори с поне 7 водещи компании, сред които са гигантът в производството на плувна екипировка "Спийдо", концернът за спортни обувки "Ноубул" и компанията за шоколадови изделия "Хършис".

По изчисления на сп. "Форбс" всеки от партньорите на плувеца ще увеличи възнаграждението му с поне 50% и от 2022 г. приходите му от рекламни договори ще достигнат и вероятно ще надхвърлят $1 млн. годишно.

Отделно Дресел ще бъде премиран по програмата на американския олимпийски комитет, предвиждаща бонуси от $37 500 за златен, $22 500 за сребърен и $15 000 за бронзов медал. Което означава, че Кейлъб Дресел веднага ще получи $187 500 за своите пет титли в Токио 2020.

Още по темата