facebook
twitter

Спорт

Парите за емблемата на ЦСКА бяха платени

"Ред Енимълс" преведе 8 млн. лв., след което фенското сдружение бе придобито от човек от управата на "ЦСКА-София"
572
БГНЕС
На 4 октомври 2015 г. Гриша Ганчев се изправи пред феновете на ст. "Българска армия", тогава в качеството си на президент на третодивизионния ЦСКА, и обеща да работи за спасяването на клуба. Сега, три години по-късно, бяха платени 8 млн. за емблемата на вече фалиралия клуб. Пари, с които ЦСКА тогава можеше да бъде действително спасен.

Драмата с парите за емблемата на ЦСКА завърши с щастлив за привържениците на "ЦСКА-София" край. Фенското сдружение "Ред Енимълс" плати 8 млн. лв., с които се ангажира, спечелвайки през май 2017 г. търга за активите на фалиралия клуб.

По неофициална информация средствата са осигурени от собственика на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев. Това се потвърждава и от последвалите действия - "Ред Енимълс" веднага бе прехвърлено на Искра Григорова, един от най-приближените служители на Ганчев. Тя е и в съвета на директорите на "ПФК ЦСКА-1948" - дружеството, което е собственик на "ЦСКА-София".

Реално с въпросното прехвърляне клубът от Първа лига вече стана собственик на емблемата и на практика си осигури приемственост с ЦСКА. Остава от "ЦСКА-София" да изпратят до БФС цялата документация около придобиването на емблемата и другите активи, след което футболният съюз да даде становище в УЕФА, че ЦСКА вече има приемник. "В 99% от случаите УЕФА се съобразява със становището на централата, от която идва то", обясниха от БФС пред "Спортал".

Последното обаче поражда въпроси дали клубът на Ганчев няма да бъде атакуван с искове от бивши футболисти и служители на ЦСКА, които имат да получават пари. Някои от играчите дори са завели дела във ФИФА, като Иван Боладо и Сивард Спрокел, които претендират "ЦСКА-София" да бъде обявен за приемник на ЦСКА, за да могат да си искат дължимите суми.

След вчерашната развръзка по-голяма част от 8-те милиона (4 486 200 лв.), ще отидат в полза на държавата по сметки на НАП. Сред по-крупните кредитори, които ще получат пари от превода на "Ред Енимълс", са екстреньорът Стойчо Младенов (240 620 лв.), бившият футболист на ЦСКА Жереми Родригес (205 362 лв.) и т.н. Пари ще получат общо над 140 юридически лица, а също бивши треньори, служители и футболисти.

Интересно е, че плащането бе извършено малко преди крайния срок, който бе вчера в 15 ч. До края от "Ред Енимълс" се опитваха да оспорват наличието в активите на имот от 11 декара край морето, обяснявайки, че теренът е собственост на фирма "Камеко" АД и няма да бъде придобит при плащането. Дори бяха набедени синдикът Дора Милева и съдията по делото Мария Райкинска, че са действали неправомерно, включвайки имота в търга. Тази позиция бе подета и от "ЦСКА-София" при съобщението за плащането на емблемата.

"Свидетели сме как незаконно един недвижим имот е вкаран без никакво правно основание в активите на фалиралото дружество. Свидетели сме на явна измама от страна на синдик Дора Милева и съпричастно нежелание и пасивност на съдия Мария Райкинска да реагира адекватно и коригира тази несправедливост", се казва на сайта cska.bg.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Без изненада - "ЦСКА-София" отново се оправда със съдията

22.04.2019

113 2
Двата клуба се скараха за минута мълчание

22.04.2019

66 1
В "Левски" похвалиха младите след мача

22.04.2019

19

Коментари

доктор Гилотен

САМО ЦСКА!

redgiant

ЦСКА е в нашите сърца ЗАВИНАГИ!❤️

Гъчон

Завинаги си остават микренският Литекс! Това петно не може да се изчисти с емблеми!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×