facebook
twitter

Спорт

Осем клуба искат БФС да прекрати първенството

Обновена
1 113
 Dsport

Осем клуба ще поискат от БФС да прекрати първенството, съобщи Dsport. Молбата вече е изготвена и ще бъде предложена за разглеждане на спешната среща, която организира футболният съюз. Тя ще се състои в понеделник от 11 ч. в базата на БФС в Бояна и в нея ще участват представители на съюза, на Професионалната футболна лига, на Асоциацията на българските футболисти и на Аматьорската футболна лига.

Основният пункт в писмото е да се преустанови първенството заради създалата се обстановка и неяснотата кога ще се подновят мачовете, за евротурнирите да се класират първите четири отбора в момента ("Лудогорец", "Левски", "Локомотив", Пд и "ЦСКА-София"), да изпадне само последният в класирането ("Витоша"). Иска се също елитната дивизия да стане с 16 отбора от идния сезон, като за нея се класират първите три тима в момента във Втора лига ("Септември", "ЦСКА 1948" и "Монтана"). Според информацията, клубовете, които ще подкрепят искането, са "Лудогорец", "Локомотив" (Пд), "Арда", "Царско село", "Етър", "Дунав", "Витоша" и "Ботев" (Вр). Твърдо против са "Берое" и "Левски", а становище не са дали "ЦСКА-София" и "Славия". Първоначално бе обявено, че "Черно море" и "Ботев" (Пд) е за прекратяване на първенството, но и от двата клуба отрекоха и заявиха, че държат на доиграване. "Отборът на "Ботев" винаги е бил за това битките да се решават на терена, а не извън него. Поради тази причина, ние искаме шампионатът и мачовете за Купата на България да се изиграят", коментира прокуристът на "Ботев" Асен Караславов.

Генералният секретар на Професионалната лига Атанас Караиванов обаче се изказа против това искане. "Изолацията, в която хората са поставени в тези трудни времена, довежда до ментални проблеми у едни. Това не е легитимен документ. Той не касае Професионалната футболна лига. С това, което са предприели част от клубовете, в чиято основа са два клуба, а не повече, ние изпращаме отвратително послание към нормалните хора. В момента нито една държава в Европа не е решила да прекрати окончателно своето първенство. Всеки запазва своята надежда и Бай Ганьо се появи на хоризонта. Това е като бягство от армията ти по време на война. Хайде, да абдикираме първи от футбола. Вместо да се концентрираме в борбата с коронавируса и да дадем пример на обществото, те искат да кажат: "Абдикираме, а вие се оправяйте!". Това е чиста анархия в момента. И то в момент, в който държавата предупреждава да се внимава с тези стъпки. Ако някой иска да напусне първенството, губи всички мачове и започва да играе от трето ниво. Единият отбор (б.ред. - инициатор на декларацията) е "Арда". Не можем да подценяваме всичко заради някакви частни интереси. Клубовете трябва чувствително да намалят заплатите си до стабилизиране на обстановката. Има как да се оцелява. Нека не сгромолясваме системата. Това са компромисите, които мога да направят футболистите", коментира Караиванов пред "Спортал".

 

Ето и текста на молбата, адресирана до и.д. президент на БФС Михаил Касабов.

"Уважаеми господин Касабов,

След въвеждането на извънредно положение и забраната за извършване на тренировъчна дейност и за провеждане на футболни срещи от календара на всички футболни първенства на БФС за неопределен период от време, се създава ситуация на несигурност и съществува реална опасност първенствата по футбол за сезон 2019-2020 да не могат да бъдат продължени и завършени.

Ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните първенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи, особено за клубовете в професионалния футбол, който реално няма да са в състояние да функционират нормално. Освен това професионалните клубове трябва да са в състояние да планират евентуални неплатени отпуски или съкращения на футболистите си, а в момента това е невъзможно. Свидетели сме на решения на няколко футболни федерации в насока допълнително удължаване на периода на суспендиране на първенствата им: първенството на Италия е спряно поне до 03.05.2020 г., срещи от Висшата Лига на Англия ще се играят евентуално след 30.04.2020 г. Австрийската Бундеслига отложи първенствата си поне до 01.05.2020 г. Твърде вероятно е първенствата от календара на БФС да не могат да бъдат подновени преди месец май или юни 2020 и да не могат да приключат в срок, което е допълнително основание за настоящото ни предложение.

Считаме, че здравето и животът са от първостепенно значение. Паралелно с това, за да се запази възможността за провеждане на бъдещо първенство по футбол и да се избегне фалит на футболни клубове предлагаме следното:


1. Да се прекрати първенството на ЕФБЕТ лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и да се обяви моментното класиране за окончателно.

2. Да се прекрати турнирът за Купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир.

3. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в класирането на ЕФБЕТ лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в турнирите на УЕФА. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС).

4. Да бъде определен за отпадащ във Втора професионална лига, последният в класирането на ЕФБЕТ лига към момента.

5. За сезон 2020-2021, ако се провежда такъв, да се увеличи съставът на Първа професионална лига на 16 отбора и съответно в нея да се класират първите три отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на Първа и Втора професионална лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да се уточни допълнително преди началото на сезон 2020-2021."

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Капитанът на "Лудогорец" отпада за дербито на "Герена"

03.06.2020

73
Цял отбор в Украйна е под карантина заради COVID-19

03.06.2020

43
Балъков е приел да стане треньор на "ЦСКА 1948"

03.06.2020

Обновена

1151 4

Коментари

Гласът

Иска се също елитната дивизия да стане с 16 отбора от идния сезон, като за нея се класират първите три тима в момента във Втора лига ("Септември", "ЦСКА 1948" и "Монтана"). 

Мачовете ЦСКА - ЦСКА догодина ще са много интересни. 

Force

Я, служебен шампион ли ще имаме?

Няма ли да бъде оспоримо подобно евентуално решение в съда?

Не е ли по-добре да бъде "нулева" година?

Ognian Georgiev
снимка на Ognian Georgiev
Ние си имаме шампион-Лудогорец,с 9-12 точки води три кръга преди края.Това класиране дори да се изиграят всички мачове до края не може да се промени

Влез или се регистрирай за да коментираш

×