Медия без
политическа реклама

Олимпийските спортове ще отчитат публично разхода на държавни пари

Федерациите трябва да предоставят финансовата информация на всеки три месеца, обяви ММС

19 Февр. 2024
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев (в средата) разговаря с представителите на федерациите по време на днешната среща в Спортната палата.
ММС
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев (в средата) разговаря с представителите на федерациите по време на днешната среща в Спортната палата.

Федерациите по олимпийски спортове са длъжни да публикуват финансов отчет за изразходваните от тях държавни пари, отпуснати им през бюджета на министерството на младежта и спорта. Това съобщиха от ММС след среща с представители на спортните централи, сключили с ведомството договори за финансиране през 2024 г.

По време на работната среща в Спортната палата федерациите бяха запознати с документацията, която трябва да поддържат занапред. В новите формуляри ще се попълва информация за всеки харч на публични средства: за подготовка и възстановяване на спортистите; за държавния и международния спортен календар; за материално-техническото осигуряване, наеми и организационни разходи.

Базата данни ще се отчита на всеки три месеца в срок до края на месеца, следващ отчетния период. Финансовата информацията ще се публикува както на интернет страниците на самите спортни федерации, така и на сайта на спортното министерство (mpes.government.bg).

"По този начин се залага повишаване на прозрачността и засилване на контрола при изразходването на държавните средства - коментираха от ММС след срещата. - Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и заместникът му проф. Даниела Дашева изразиха увереност, че новите форми на отчетност ще бъдат от полза и за федерациите, и за ММС, което ще благоприятства работата при осигуряването на все по-добри условия за подготовка на спортистите ни."

В края на миналата седмица от ведомството оповестиха размера на одобрената държавна субсидия за спортните федерации през 2024 г. Олимпийските спортове ще получат общо 42,99 млн. лв. (разпределени на 36 федерации), а неолимпийските - общо 4,73 млн. лв. (за 25 федерации).

Министерството на младежта и спорта отпусна огромни суми за дейност през 2024 г. на федерациите по олимпийски спортове. Общо 36 централи взимат 42. млн. лв. близо 3.  млн. лв. повече отколкото всички 52 спорта, финансирани през миналата година (39 659 625 лв.
Бойните спортове в България са най-щедро финансирани от държавата сред всички неолимпийски дисциплини, подпомагани със средства от бюджета.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата