Медия без
политическа реклама

Обединението на "Армията" е по-невъзможно от всякога

При феновете на "ЦСКА-София" и "ЦСКА 1948" няма видимо желание за това, а в понеделник се забеляза и липса на елементарно уважение

СПОРТАЛ
Моментът, в който изпълнителният директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов (вдясно, в гръб) уговаря Радослав Здравков, трикратен шампион с ЦСКА, да напусне ложите "Българска армия", бе един от най-срамните по време на дербито в понеделник.

Ако някой от "ЦСКА 1948" понечи да заговори отново за единен ЦСКА в скоро време, то по-добре да премисли хубаво и да замълчи. Случилото се преди и по време на дербито в понеделник на ст. "Българска армия" е ярко, дори крещящо доказателство, че подобна идея в момента е неизпълнима. В "ЦСКА-София" пък това изобщо не стои на дневен ред.

Предишното гостуване на "ЦСКА 1948" на ст. "Българска армия" бе на 8 ноември м. г. Тогава "ЦСКА-София" също спечели - с 1:0. Мачът обаче се игра при закрити врата заради пандемията от COVID-19 и някак не се забеляза лавинообразната омраза, натрупана от страна на домакините в Борисовата градина към опонентите им, базирани сега в Драгалевци. Само се прокраднаха някакви записи, на които се чува как хора от ръководството на "ЦСКА-София" хвърлят обиди към съперниците, използвайки речник, който никак не отива на положението им. Меко казано.

Спомените се връщат и към опита за търг за емблемата и останалите активи на ЦСКА на 30 март 2017 г., когато ултраси на "ЦСКА-София", под благосклонния поглед на Гриша Ганчев, не допуснаха представителя на "ЦСКА 1948" Никола Газдов да участва в тръжната процедура. Но това бе поправимо - насрочи се нова дата за търг, в Кърджали, като там вече всичко се разви по-нормално.

При победата на "ЦСКА-София" с 2:1 в понеделник обаче се случиха още по-недопустими неща, които само

 

показаха нагледно колко е голям разривът

 

между двете страни. Хайде, враждебното посрещане на автобус на гостуващия отбор не е съвсем приемливо, но се случва нерядко и в други държави.

Последвалото поругаване на звездите пред ст. "Българска армия" на Стойчо Младенов, Радослав Здравков и Любослав Пенев (съответно - настоящите оперативен директор, спортен директор и треньор на "ЦСКА 1948") - подхвърлени стотинки и оставени кенчета бира, сложи началото на нещо още по-неприятно. По време на мача се сипеха обиди по техен адрес.

А най-грозните сцени се случиха, когато част от ръководството на "ЦСКА 1948" направи опит да седне в ложите. Сред тях бяха Радослав Здравков (трикратен шампион с ЦСКА, записал 204 мача и 51 гола за "армейците", станал Футболист №1 на България за 1982 г., благодарение на игрите си за ЦСКА), Методи Деянов (любимец на сектор Г, сега шеф на школата на "ЦСКА 1948") и Валентин Илиев (сега треньор на дублиращия тим на "ЦСКА 1948"). Той пък има 119 мача и 12 гола за ЦСКА, шампион с тима, носил и капитанската лента. Автор на паметния гол, с който "червените" победиха действащия европейски шампион "Ливърпул" на неговия "Анфийлд" през 2005 г.

За приноса на Стойчо Младенов за ЦСКА дори не бива да се отваря дума. Той поне си спести срамните гледки, но Здравков и Илиев понесоха и още - бяха принудени да напуснат стадиона, на който са изживявали толкова хубави моменти в миналото и са вдигали на крака публиката.

Ако "ЦСКА-София" наистина има претенции, че е европейски клуб и че е приемник на ЦСКА, то тутакси трябваше да поднесе извинения към тези ярки личности от историята на "армейците". Но го стори два дни по-късно с половин уста. В декларацията от "Българска армия" липсваше извинение към бившите играчи на ЦСКА. Критикувани бяха крайните действия, но не и цялостното отношение към "ЦСКА 1948", които и в официалната декларация бяха наречени "гостите от Бистрица". "Не можем да наредим на сърцата на привържениците на ЦСКА кого да продължат да обичат и от кого да се отрекат", се казва вътре. И резонно - отношението на цялото ръководство (изразено включително и в надписа "Гости" на таблото, вместо "ЦСКА 1948") се предаде и на публиката.

Да не говорим за обидите и към треньора на гостите Любослав Пенев, чието име пълните трибуни на ст. "Васил Левски" скандираха мощно на 19 май м. г., когато той спечели първия значим трофей за "ЦСКА-София" - Купата на България. Тогава иначе коравият и непукист Пенев се просълзи. Сега в понеделник само той си знае какво е преживял, след като същите тези обожаващи го фенове го освиркваха и обиждаха. Заради избора, заедно с всички останали изгонени от "Българска армия", да приемат ново работно, а и емоционално предизвикателство в "ЦСКА 1948".

Все пак чест прави на Пенев, че не отвърна на провокациите и дори

 

не постави цялата публика под общ знаменател.

 

"Имаше определени хора, които изнесоха някакво представление, с което се опитаха да отклонят вниманието от грешното и некадърно управление на ръководството. Нищо повече. Това не са истинските фенове на този клуб. Една поръчка, съвсем нормално и очаквано", каза той след загубата.

Ръководството на "ЦСКА 1948" не се забави и реагира с остра декларация. "Отношението на тази част от публиката към легендите на ЦСКА показва крайна деградация на ценностите на "Армията". Или целенасочен план за заличаване на историята на отбора... Призоваваме заедно да кажем НЕ на провокациите, в които се опитват да забъркат "червената" общност, подтиквайки към агресия срещу героите на ЦСКА", се казва в нея.

Всичко случило се само затвърди процеса на капсулиране в "ЦСКА-София", откъдето обявяват за предател всеки, който си "позволи" различен избор. Нека си припомним Антон Недялков и Кирил Десподов - заради преминаването им в "Лудогорец". И още редица примери.

Но и феновете на "ЦСКА 1948" явно са далеч от мисълта за единение. Те не стъпиха на "Българска армия" в понеделник със следните мотиви: "Не може да сме гости на родния стадион, още по-малко в сектор Б. Ако се спазваха законите, този мач щеше да се играе в Ловеч."

И в резултат тази пропаст явно ще доведе до нови подобни срамни сцени при следващи двубои между двата отбора. Което е жалко за футбола и за ЦСКА.

Още по темата