Медия без
политическа реклама

НХЛ спря играчите си за олимпиадата в Пекин `22

22 Дек. 2021
Китайски журналисти разглеждат ледената площадка в зала "Укъсон", където през февруари ще се проведе хокейният турнир от зимната олимпиада в Пекин `22. В него няма да участват звездите от НХЛ.
ЕПА/БГНЕС
Китайски журналисти разглеждат ледената площадка в зала "Укъсон", където през февруари ще се проведе хокейният турнир от зимната олимпиада в Пекин `22. В него няма да участват звездите от НХЛ.

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) и синдикатът на играчите (NHLPA) са постигнали споразумение състезатели от 32-та клуба да не участват на зимните олимпийски игри в Пекин `22, съобщи ESPN. Така хокеисти от най-силното първенство в света няма да играят в олимпийския турнир за втори пореден път след игрите в ПьонгЧанг `18.

За разлика от форума в Южна Корея, когато НХЛ просто отказа да прекъсне сезона си по средата, сега причината се крие в новия бум на пандемията от коронавирус в Северна Америка. Заради огромния брой новозаразени сред играчите вече над 50 мача бяха отложени, а коледната пауза дойде преждевременно и ще продължи шест вместо три дни. За всички двубои в програмата от 22 до 24 декември ще се търсят нови дати.

Вероятно именно предварително планираното прекъсване за олимпиадата (4-20 февруари) да бъде периодът, в който ще се изиграят трупащите се отложени срещи. Очаква се формалното съобщение за оттегляне от игрите в Пекин `22 да бъде направено в следващите 24 часа, но новината вече предизвика коментари сред някои от звездите.

"Бях късметлия, че участвах на две олимпиади - сподели капитанът на "Питсбърг Пенгуинс" Сидни Кросби, извел националния отбор на Канада до два златни медала във Ванкувър `10 и Сочи `14. - Съжалявам за момчетата, които пропускат редица шансове. Това не е нещо, което се случва всяка година или може да отложиш с няколко месеца. Това са преживявания, каквито нямаш често като спортист."

В отсъствието на играчите от НХЛ олимпийските състави на отборите в Китай ще бъдат комбинация от аматьори и професионалисти от други водещи хокейни лиги като руската КХЛ. Такъв беше случаят и на игрите в ПьонгЧанг `18, когато титлата спечели тимът на Руския олимпийски комитет.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата