Медия без
политическа реклама

Назарян спечели първи медал за България от Евро 2024 по борба

Представителите ни в класическия стил не успяха да стигнат до финал за титла

13 Февр. 2024
bul-wrestling
Едмонд Назарян (вдясно) загуби на полуфинала вчера от украинеца Олександър Хрушин с 5:9, след като поведе с 5:0

Европейският шампион в кат. 60 кг Едмонд Назарян спечели бронзов медал в по-горната категория - неолимпийската до 63 кг, на континенталното първенство в Букурещ. Това е и единственото отличие за националния ни тим в класическия стил след първите два дни от турнира. 

Назарян, чиято подготовка е насочена приоритетно към олимпийската квалификация в Баку (Азер, 5-7 април), успя да измъкне отличието в малкия финал срещу французина Стефан Клеман в схватка, в която нямаше технически точки. Клеман поведе с 1:0 след предупреждение за пасивност на нашия, Назарян пък изравни след предупреждение на съперника и до края удържа този резултат, който му носеше предимство, тъй като негова бе последната точка.

Другият български представител  във финалите днес бе Стефан Григоров (55 кг). Той обаче загуби с технически туш (8 т. разлика - 0:8), когато оставаха 2:33 мин. преди края от Манвел Хачатрян (Арм). Българинът достигна дотук след само една схватка вчера, в която загуби с 1:5 т. от бъдещия шампион Артюм Делеано (молдовецът тушира на финала азера Рашад Мамадов). Поради факта, че в най-леката категория участваха само 9 борци, загубилите на 1/4-финалите се класираха директно за срещите за двете бронзови отличия.

От българските национали в класическия стил, които излязоха на тепиха днес за предварителните кръгове, единствено арменецът с наш паспорт Айк Мнацаканян се класира за схватка за бронза. В кат. 82 кг той постигна три победи, преди на полуфинала да бъде надвит с 5:1 т. от световния шампион до 20 г. Алперен Бербер (Тур). Утре Мнацаканян ще спори за бронзовото отличие срещу борец, преминал репешажите.

Европейският шампион от 2023 г. и бронзов медалист от 2022 г. Кирил Милов бе спрян на 1/4-финал в кат. 97 кг с 0:4 т. от руснака Махомед Муртазалиев, който се състезава като неутрален. При 67-килограмовите чеченецът с български паспорт Абу-Муслим Амаев пък загуби с технически туш (4:13) от европейския шампион Хасрат Джафаров (Азер) и също отпадна на 1/4-финалите.

Мамаев обаче бе "изтеглен" до репешажите, тъй като отстранилият го на 1/4-финал азер Хасрат Джафаров се класира за схватката за титлата. На репешаж е и Недялко Петров (60 кг), който още в първия кръг отстъпи пред бъдещия финалист Нихат Мамадли (Азер). Кирил Милов също очаква евентуално класиране на "поправителен" за влизане в малкия финал, докато Дейвид Димитров (кат. 72 кг), който загуби с технически туш (0:8) от молдовеца Катарага, приключи участието си.

Още по темата