Медия без
политическа реклама

Най-скъпият футболист в Първа лига играе в "Берое"

В Топ 10 на играчите по стойност в първенството ни има само един българин

Себастиян Вия (вляво) започна да показва качествата си в "Берое" още в първите си пет официални мача за старозагорци.
СПОРТАЛ
Себастиян Вия (вляво) започна да показва качествата си в "Берое" още в първите си пет официални мача за старозагорци.

Колумбийското крило на "Берое" Себастиян Вия (27 г.) е футболистът с най-висока трансферна стойност в България. Това стана ясно от новия анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES). В него са разгледани най-високо оценените играчи в 66 първенства, извън тези от Топ 5 в Европа, като е ползван статистически модел, в който са проучени над 6200 трансфера от последните 10 години. Играчите са оценени на база представяне, моментна стойност към 15 март т.г., както и срок на договор.

Според CIES Вия, чийто договор със старозагорци е до юни 2026 г., струва в момента 5.6 млн. евро. Това е доста повече от портала за база данни на футболисти "Трансфермаркт", който оценява колумбиеца на 3 млн. евро. Така Себастиян Вия се превърна в изненадващ водач в тази подредба, изготвена от CIES, тъй като в момента отборът му се намира извън първите 10 в класирането на Първа лига, а и очакванията са върхът да е окупиран от играчи на най-скъпия отбор у нас - "Лудогорец".

Шампионите все пак са представени от четирима играчи в тази десетка. От тях полякът Якуб Пьотровски и ганаецът Бърнард Текпетей са втори и трети, оценени съответно на 3.5 и 3.4 млн. евро. За отбелязване е, че Текпетей продължава да е най-скъпият играч в Първа лига, според "Трансфермаркт" - 5.5 млн. евро., но дори и така той отстъпва на цената на Вия, определена от CIES. С четирима футболисти е и "ЦСКА-София". Именно там играе единственият българин в десетката - младежкият национал Християн Петров (21 г.), който е оценен на 2.9 млн. евро.

От останалите 650 футболисти, включени в изследването на CIES, има още един българин. Това е националът Георги Русев, който е на шесто място в Топ 10 на швейцарската втора дивизия. Атакуващият халф на "Сион" е оценен на 1.3 млн. евро.

 

ТОП 10 НА НАЙ-СТОЙНОСТНИТЕ ИГРАЧИ В ПЪРВА ЛИГА (в евро)

1. Себастиян Вия (Кол, "Берое") - 5.6 млн. (3 млн. според "Трансфермаркт"
2. Якуб Пьотровски (Пол, "Лудогорец") - 3.5 млн. (2.5 млн.)
3. Бърнард Текпетей (Гана, "Лудогорец") - 3.4 млн. (5.5 млн.)
4. Матиас Фаетон (Гуад, "ЦСКА-София") - 3.4 млн. (1.6 млн.)
5. Руан Круз (Браз, "Лудогорец") - 3.2 млн. (2.2 млн.)
6. Тобиас Хайнц (Нор, "ЦСКА-София") - 3 млн. (2 млн.)
7. Християн Петров ("ЦСКА-София") - 2.9 млн. (850 000)
8. Чинозо Офор (Ниг, "Арда") - 2.8 млн. (600 000)
9. Кайо Видал (Браз, "Лудогорец") - 2.7 млн. (2.2 млн.)
10. Браян Кордоба (Кол, "ЦСКА-София") - 2.1 млн. (800 000)

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата