Медия без
политическа реклама

Наш национал премина в по-класен тим в Шотландия

Вратарят Димитър Митов премина в "Абърдийн"

19 Юни 2024
Димитър Митов беше представен днес като нов футболист на "Абърдийн".
Инстаграм/Абърдийн
Димитър Митов беше представен днес като нов футболист на "Абърдийн".

Българският футболен национал Димитър Митов (27 г.) осъществи силен трансфер, след като подписа днес договор с "Абърдийн" за 3 сезона с опция за удължаване за още един. Той привлече вниманието на четирикратния шампион на Шотландия със силните си мачове за друг местен тим - "Сейнт Джонстън", в който премина през юли м.г.

Само за един сезон Митов се утвърди като титуляр и записа 41 мача във всички турнири, като имаше принос отборът да завърши на 10-о място в Премиършип и така да се спаси от изпадане. Силните му мачове за "Сейнт Джонстън" му осигуриха и място в националния тим на България, за който вече има 3 мача от септември м.г. насам. "Абърдийн" от своя страна завърши на 7-о място (или първо в групата за определяне на изпадащите отбори), като има амбиции за по-предно класиране през следващия сезон. Той ще е третият българин в историята на клуба след Цанко Цветанов (1996-1998) и Илиян Киряков (1996-2000).

"Чувството да си тук е страхотно. Веднага щом чух, че има интерес към мен от страна на "Абърдийн", се обадих на моя агент и казах да осъществим трансфера. Клубът има голяма история, тук има много добри хора и когато играхме срещу "Абърдийн", харесах атмосферата, която създаваха феновете. Чувствам, че се справих добре през миналия сезон. Като вратар винаги е трудно да си постоянен, но работих здраво и това е още една възможност за мен да подобря играта си и да направя крачка напред", коментира Митов пред клубния сайт на "Абърдийн". След което каза добри думи за мениджъра на тима - шведа Джими Телин, който премина в отбора в началото на юни от "Елфсборг": "Харесват ми идеите, които мениджърът има за това как иска да върви напред тук, начинът, по който иска да играе и да създаде щастлива среда, свързвайки се с привържениците, за да ги задържим зад нас. Всичко, което каза, ми пасва като играч, чувствам, че съм такъв тип вратар и чувствам, че мога да помогна на отбора да върви напред."

Самият Телин също се изказа ласкаво за българина: "Това е важно попълнение за нас, тъй като Димитър е талантлив вратар, който идва в разцвета на кариерата си, а такъв тип играчи са жизненоважни за успешния отбор. Той е национален играч, който носи със себе си добри познания за шотландската игра. Той имаше изключителен сезон миналата година и беше сред някои от най-добре представилите се в лигата. Димитър очевидно е много амбициозен играч и смятаме, че това ще бъде отлична възможност за него, когато навлиза в следващата глава от кариерата си."

Митов е от лятото на 2013 г. на Острова. Тогава той преминава от "Чавдар" (Етрополе) в академията на "Чарлтън". Играл е и за "Кеймбридж".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата