Медия без
политическа реклама

Над 400 участници ще се включат в Маратона на приятелството

Набраните средства ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в Плевен към потребностите на хората със специални нужди

21 Май 2021

Над 400 участници от 12 националности на различни възрасти се очаква да се включат в Маратона на приятелството в Плевен тази неделя.

Състезанието посреща тази година участниците с обновено трасе, нова дисциплина на 10 км и атрактивното допълнително събитие Fun Run Kids. Така бегачите ще имат избор между шест основни дисциплини – класически маратон (42,195 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“ и Fun Run Kids – детско бягане с различни дистанции според възрастовата група и с безплатна регистрация. 

„Тази година отбелязваме седмото издание на Плевенския маратон със специално благотворително събитие Park+, което се фокусира върху разнообразието и приобщаването на училищата, развлекателните дейности и други аспекти на ежедневието. Неразделна част от маратона е благотворителният крос Fun Run Kids, насочен към популяризиране на здравословния активен начин на живот и приобщаването на хората с увреждания. Нашият ангажимент е да помогнем на децата и възрастните с увреждания да живеят живота си без ограничения“, разказва основният организатор на събитието – Станимира Георгиева от социалното предприятие „Айс-Оупън“.

Сред участниците е талисманът на събитието – 71-годишната Бойка Арсова, която ще се опита за шести път да измине 42-километровата маратонска дистанция в Плевен. Освен ветерани, организаторите очакват голям интерес и сред най-младите. Специално за тях тази година в рамките на маратона ще се проведе атрактивното събитие Fun Run Kids. За да покажат, че бягането е достъпен и полезен спорт за всички възрасти, организаторите осигуряват безплатно участие за децата, които се включат във Fun Run Kids, както и ветераните над 60-годишна възраст, хората с увреждания и всички ентусиасти, решили да участват в 3-километровия градски крос.

Всеки финиширал в рамките на контролното време, независимо от дисциплината си, ще получи медал и допълнителни награди. За всички малки маратонци, които се включат в бягането на къси дистанции според възрастовата група, пък освен медали, са предвидени и поощрителни награди и подаръци. 

Всички, които бягат на 23 май в Плевен, ще го направят за обща кауза – осигуряването на достъпна среда за хората с различни възможности. Набраните средства ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в Плевен към потребностите на хората със специални нужди. Всеки, който иска да даде своя принос за каузата с мото „Бягаме в Плевен за достъпна среда“, може да го направи, включвайки се в събитието или чрез дарение онлайн (https://rebrand.ly/bzoaiyo). 

Стартът на събитието ще бъде даден в 9:00 ч. на 23 май (неделя) от централния площад на града. Тогава ще потеглят участниците в маратона и полумаратона. Малко по-късно, в 9:05 ч., е стартът за щафета и 10 км, a в 09:07 ч. – на 3 км градски крос „Аз мога”. В 9:25 ч. се очаква под арката да преминат всички деца от Fun Run Kids, като първо стартира възрастова група 6-7 години, после 8-9 години и накрая 10-12 години.

Церемония по награждаване ще има на сцената на площада от 10:30 ч. сутринта за Fun Run Kids и „Аз мога“, а от 13:30 ч. и за участниците на дългите дистанции. Богата културно-музикална програма от местни артисти и танцови състави и спортни клубове ще съпътства целия състезателен ден.

Събитието ще се проведе в памет на родения и израсъл в Плевен Станислав Георгиев – създател и основен организатор на Маратона на приятелството и 1000 km Balkan Charity Challenge, съосновател на спортен клуб „Бегач“, баща на четири деца, инициатор на много благотворителни кампании, светъл пример и вдъхновение за мнозина. Станислав е човек, оставил светла диря в животите на много нуждаещи. Само чрез благотворителните каузи на маратона и 1000km Balkan Charity Challenge под негова инициатива са събрани над 130 хил. евро, разпределени за различни благотворителни дейности. Делото на Станислав Георгиев, свързано с маратона в Плевен, се продължава от неговото семейство и приятели, които са сред основните организатори на тазгодишното издание. 

Регистрацията за състезанието продължава на уебсайта http://plevenmarathon.com/ до 19 май, като ще има възможност за записване и на място на 22 май за дългите дистанции, както и в деня на събитието за безплатните дисциплини.

Седмият маратон в Плевен се организира от социалното предприятие „Айс-Оупън“ заедно с община Плевен, фондация „Светът на Мария", Българска федерация по лека атлетика, СКЛА "Феникс", Национален алианс за социална отговорност и в партньорство с Jamba, Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения (БАЛИЗ), сдружение „Аутизъм днес", JA Bulgaria и други.

Ключови думи:

маратон, Плевен

Още по темата