Медия без
политическа реклама

Националите ни останаха №83 в света и след мачовете в Баку

Женският ни отбор по футбол записа най-слабото си класиране в цялата история

Срещу Танзания националите играха за пръв път с третия си екип - в жълто и синьо, дори и спечелиха мача, но това не подобри позицията ни в световната ранглиста.
БФС
Срещу Танзания националите играха за пръв път с третия си екип - в жълто и синьо, дори и спечелиха мача, но това не подобри позицията ни в световната ранглиста.

Мъжкият национален отбор на България по футбол не промени позицията си в световната ранглиста на ФИФА след турнира FIFA Series в Баку и остана на 83-то място. В Азербайджан селекцията на Илиан Илиев спечели с 1:0 срещу Танзания и завърши 1:1 с домакините, но това не ни осигури прогрес в общата класация. Пред нас остават отбори като Йордания (№71), Оман (№77), Бахрейн (№80) и Хондурас (№82).

Все пак има и положителен аспект - два от трите останали тимове в групата ни от Лига С в турнира Лига на нациите са след България. Това са Люксембург (№87) и Беларус (№96). Най-напред е отборът на Северна Ирландия, който е на 73-та позиция.

На върха в ранглистата остава световният шампион Аржентина, следван от Франция. Промяната в челната петица е само при третото място - то вече се заема от отбора на Белгия, който изпревари Англия. На пета позиция си остава Бразилия.

 

НЕГАТИВНО ПОСТИЖЕНИЕ ПРИ ЖЕНИТЕ

Женският ни национален отбор бележи отстъпление с 5 места в новата ранглиста на ФИФА и е №95. Това е и най-слабото ни класиране в цялата история на участията на женската селекция - от юли 2003 г. насам. До момента най-назад сме били между август и декември 2022 г. - №92. Най-предното ни класиране пък е било през декември 2008 г. - №42 в света.

Начело на женската класация е световният шампион Испания, пред Англия, Франция, САЩ и Германия.

Още по темата