Медия без
политическа реклама

МОК официално извади бокса от редиците си

Спортът обаче ще остане в програмата и за игрите в Лос Анджелис 2028

22 Юни 2023
Президентът на МОК Томас Бах (вляво) и изп. директор Кристоф де Кепер (вдясно) участват в 140-ата сесия на олимпийското движение чрез дистанционно включване от централата в Лозана.
ЕПА/БГНЕС
Президентът на МОК Томас Бах (вляво) и изп. директор Кристоф де Кепер (вдясно) участват в 140-ата сесия на олимпийското движение чрез дистанционно включване от централата в Лозана.

МОК официално изключи от структурите си международната боксова асоциация (IBA). Решението за това беше взето още на 8 юни, а днес беше формално гласувано по време на 140-ата сесия на олимпийското движение в Мумбай. Предложението беше подкрепено с голямо мнозинство - 69 делегати гласуваха "за", един беше "против", а 10 се въздържаха.

В началото на месеца изпълнителното бюро на МОК даде препоръка IBA да бъде извадена от олимпийското семейство продължаващите проблеми с управлението на боксовата организация, ръководена от приближения до Владимир Путин руски функционер Умар Кремльов. Те датират още от 2017 г., когато международната боксова асоциация отстрани от поста на президент У Чин-куо.

Тайванецът се ползваше с отлична репутация в МОК, чийто дългогодишен член беше. През 2018 г. боксовата федерация избра за свой президент узбека Гафур Рахимов, който е свързван с трафик на хероин и организирана престъпност. През 2020 г. Рахимов бе заменен от руския олигарх Кремльов, като и двата избора предизвикаха сериозно неодобрение от страна на олимпийското движение.

Въпреки отстраняването на IBA мястото на бокса в програмата на олимпийските игри на този етап не е застрашено, увериха от МОК. Белгиецът Кристоф де Кепер, който е член на изпълнителното бюро, каза по време на сесията, че може да гарантира, че спортът ще остане в програмата и за Лос Анджелис 2028.

Много е вероятно обаче отново МОК да се заеме с организацията на квалификации, както бе за Токио 2020 и както е за предстоящите игри в Париж 2024. По всяка вероятност основаната наскоро федерация Световен бокс (World Boxing), зад която застанаха САЩ, Великобритания, Нидерландия и Швейцария, ще се опита да поеме администрацията на спорта на глобално ниво.

 

Още по темата:

Изпълнителният борд на МОК взе решение за изключване на международната боксова асоциация (IBA). Това стана онлайн заседание вчера, а решението ще бъде формално гласувано на извънредната сесия на олимпийския комитет на 22 юни.
Националните федерации на Нова Зеландия, Германия, Нидерландия и Швеция бяха изключени от международната боксова асоциация (IBA) заради присъединяването си към "измамна" конкурентна организация.
Боксовата федерация на САЩ (USA Boxing) обяви, че е прекратила членството си в международната асоциация IBA, за да се присъедини към създадения конкурентен орган Световен бокс (World Boxing). Това бе потвърдено от изп. директор на USA Boxing Майк Макати в писмо до членовете на федерацията.

Ключови думи:

МОК, бокс, IBA, Умар Кремльов