Медия без
политическа реклама

ММС получава 13.5 млн. лв. повече от бюджета

Това е увеличение с 10.9% спрямо предходната 2022 г.

11 Юли 2023
Зам.-министрите Даниела Дашева (в средата) и Иво Кацаров (вдясно до нея) по време на заседанието на парламентарната комисия
ММС
Зам.-министрите Даниела Дашева (в средата) и Иво Кацаров (вдясно до нея) по време на заседанието на парламентарната комисия

С 13,5 млн. лв. по-голям ще е бюджетът на министерството на младежта и спорта тази година, според проекта на Закона за държавния бюджет за 2023 г., одобрен на първо четене в парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

Така общите държавни средства на ММС стават 137 млн. лв., спрямо предходните 123,5 млн. лв. 2022-ра. Това е с 10.9% повече, след като миналата година увеличението бе с 27% спрямо 2021-ва.

Смятам, че един от основните елементи на моето управление ще бъде абсолютната промяна на спортната инфраструктура в най-кратки срокове.

Според зам.-министъра на младежта и спорта Иво Кацаров, който представи рамката на бюджета на ММС пред народните представители, увеличени са парите по всички пера.

Най-много допълнителни средства са предвидени за програмите за елитен спорт - 3 млн. за олимпийска подготовка и 5,5 млн. лв. за спорт за високи постижения. През 2022 г. двете програми бяха финансирани с общо 60 360 000 лв. 

В проекта за бюджет 2023 г. на ММС са увеличени също средствата за премии на олимпийските медалисти и техните треньори; за физическото възпитание и спорта за всички; както и за изпълнението на младежки дейности. За шестте държавни спортни училища в структурата на ММС са предвидени близо 19 млн. лв., с 3,9 млн. лв. повече спрямо 2022 г. 

Другият зам.-министър на ММС - проф. Даниела Дашева, отбеляза пред депутатите, че "се обмисля подход за по-целесъобразно управление на държавните финанси с акцент върху осигуряване на достатъчно средства за всички практикуващи спорт, за елитните спортисти и децата, обхванати от образователната система".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

държавен бюджет, ММС

Още по темата