Медия без
политическа реклама

ММС иска метър разстояние между зрителите по време на мачове

06 Март 2020
Илияна Кирилова

Министерството на младежта и спорта (ММС) не забрани изрично провеждането на състезания на открито и закрито, макар препоръките от Министерство на здравеопазването да включваха и отмяна на спортни събития заради епидемичната обстановка в България. Все пак препоръката от ММС е при възможност да се отлагат мачове, а ако това е невъзможно - да се провеждат без публика. Но и тук има препоръчителен елемент. Защото, ако все пак няма как да се проведат състезания без публика, то тогава се изисква зрителите да стоят на достатъчно разстояние един от друг. Също така с повишено внимание ще се третират състезатели от Китай, Италия, Иран и Южна Корея - държавите с най-много регистрирани случаи на коронавирус.

Вчера от Българския футболен съюз все пак преустановиха временно първенствата в детския и аматьорския футбол от 6 до 11 март. За мачовете в Ефбет лига и Втора лига няма ограничения да се провеждат без публика, като зрителите бяха призовани сами да "вземат всички мерки за опазване на здравословното си състояние". 

Ето и съобщението на ММС: 

"Във връзка с динамично променящата се епидемична обстановка в България и в международен мащаб министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати писмо до всички спортни федерации в България. В него министър Кралев изтъква мерките, които предлага Националният оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на Република България.

От оперативния щаб предлагат при възможност да бъдат преустановени спортните мероприятия на закрито. При невъзможност за отлагането им, следва да бъдат спазвани противоепидемичните мерки като са осигурени минимални санитарни изисквания за дистанция от един метър между хората, предварителен скрининг за наличие на грипоподобна симптоматика и термометриране на спортните състезатели, епидемиологично проучване за вероятен контакт с лице с доказана коронавирусна инфекция, поставяне на подходящи места на дезинфектанти за ръце.

От Националния оперативен щаб предлагат още провеждането на спортни мероприятия на открито по възможност без публика и с лекарски контрол на състезателите с цел спазване на мерките за персонална защита от предаване на грипен вирус и коронавирус.

С оглед на обявената от Световна здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на новия коронавирус, към момента със заповед на министъра на здравеопазването са разпоредени мерки спрямо лицата, пристигащи от Китайската народна република, Италия, Ислямска република Иран и Република Корея, които включват задължително медицинско наблюдение и задължителни здравни мерки, като извършване на медицински прегледи и лабораторни изследвания, карантина за срок от 14 дни в домашни условия или в лечебно заведение и др. Тези мерки са приложими спрямо всички лица, вкл. и отбори на други държави, пристигащи в страната от посочените в заповедта засегнати държави, независимо от държавата, от която произхождат.

При престой на участници от засегнатите държави за подготовка за период по-дълъг от 14 дни в други страни, различни от определените в заповедта, при влизане в България те не подлежат на посочените по-горе мерки.

В зависимост от актуалната епидемиологична обстановка в страната към момента на провеждане на спортните прояви ще се препоръчват и допълнителни мерки.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ММС

Още по темата