Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мисия "Катар" - неуспешна

Оптимизмът не напуска Ясен Петров, дори се увеличава, но това не се покрива с резултатите и играта

Туитър
На селекционера на националния отбор Ясен Петров поне му остана поне едно удоволствие в мача срещу Хърватия - да се снима с лидера на световните вицешампиони и носител на "Златната топка" за 2018 г. Лука Модрич.

"Оттук насетне търсим единствено резултати". Това заяви преди началото на приятелските мачове в Катар селекционерът на националния ни отбор по футбол Ясен Петров, отчитайки като успешна интеграцията на млади играчи към ядрото на по-опитните.

Затова и вперихме поглед в контролите срещу домакина на Мондиал 2022 Катар и световния вицешампион Хърватия с надеждата, че вече ще видим именно резултатите, които така липсват от години на А тима.

Напразно - две загуби, и двете с по 1:2. След тях статистиката трябва да е още по-притеснителна за Петров. Тимът ни няма победа извън България вече в 20 поредни мача. И в нито един, откакто той стана селекционер през януари м.г. (6 загуби и равенства срещу Северна Ирландия, Словакия, Италия и Украйна). В добавка дойде и първото поражение от Катар във футболната ни история.

Факти, с които Петров няма как да се гордее. Той обаче мисли другояче. "Доволен съм от почти всички. Самочувствието на този отбор трябва да е пораснало, защото се видя, че можем да се надиграваме. Започнахме да бележим почти във всеки мач", анализира той след двете контроли. За тази с Катар заяви: "Не стояхме лошо", а за тази с хърватите: "Това е най-добрият ни мач от доста време насам". И отдаде загубите само на елементарни грешки.

Но се видя друго - играта на отбора срещу Катар бе трагична, с изключение на 10-ина минути в началото на първата част. При това срещу съперник, който с нищо не ни превъзхождаше. Хърватите пък излязоха без основни звезди в титулярния състав, но дори срещу резервите нашите не показаха някаква агресия в средата на терена, камо ли острота в атака. Разиграха се чак в последните 20-ина минути на мача, но без ефект.

Ако търсим позитиви, защото Ясен Петров все ни подканя към това, трябва да се отчете добрата игра на вратаря Светослав Вуцов срещу Хърватия и на централната двойка защитници Петко и Андреа Христови (в двата мача). Но да изпъкнат вратар и бранители не е добър атестат за нас, съгласете се.

Халфовата ни линия търпи много забележки (особено срещу Катар). В атака създадохме положения срещу хърватите чак щом световните вицешампиони обърнаха резултата до 2:1 и се поотпуснаха.

 

Има голмайстор, но не и лидер

 

Добре е, че Кирил Десподов показа реализаторски умения, вкарвайки и двата гола за България на минитурнето. Лошото е, че у него все още има дефицит на лидерските качества, каквито се очакват от двукратен победител в анкетата "Футболист №1" на България и капитан (до 61-вата мин. срещу Хърватия). Радостта му след гола във вратата на Ивица Ивушич бе белег не само на глупост, но и на ниско самочувствие. Защото Десподов обясни грешката си с еуфория. Да, бележиш гол на световния вицешампион, но защо е тази дива радост, сякаш си вкарал в последната минута на решаваща квалификация, а не в приятелски мач. И сякаш не си професионалист, който трябва да помни, че вече има един жълт картон.

Десподов каза и друго - след мача с Катар: "Добър мач, видяхме горе-долу къде ще играят другите отбори на световното..."

Тези му изявления говорят за липса на достатъчно самочувствие. Не само у Десподов, но и на почти всички в отбора ни. Футболистите не искаха или не можеха да повярват, че са с по-добри качества от катарците, че резервите на Хърватия не са нещо особено... Серията от слаби резултати също оказва своето влияние.

 

Капитанската лента

 

В мача срещу Катар се случи и нещо интересно - като капитан започна вратарят Николай Михайлов. Интересно, тъй като още през март 2021 г. Петров се разпореди първи избор за капитан да бъде Георги Костадинов, втори Васил Божиков, трети - Димитър Илиев, а в тяхно отсъствие лентата да носи Кирил Десподов. Срещу Катар титуляри започнаха и Костадинов, и Божиков, и Десподов.

"Михайлов е най-големият и най-опитният, затова беше капитан", оправда се Ясен Петров след края. Да, де, ама Божиков е 26 дни по-голям от Михайлов. Дано изборът не е бил продиктуван от факта, че на трибуните бе бащата на вратаря - президентът на БФС Борислав Михайлов. А що се отнася до Николай Михайлов, той със сигурност няма да иска да си спомня този мач, защото именно след негова груба грешка домакините вкараха за 2:1.

Сега на националите вече предстои истинското изпитание през 2022 г. - мачовете в Лига на нациите. Там на Петров е поставена цел - първото място в групата. Което в конкуренция с прогресиращия тим на Северна Македония, който достигна и до финален плейоф за Мондиал 2022, е доста трудна задача.

Ще трябват две чудодейни промени, за да успеем - внезапен прилив на самочувствие у футболистите ни и връщане на доверието (плюс подкрепата) на феновете към отбора. Трудна мисия ще е. Дано поне нея изпълним успешно.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?