Медия без
политическа реклама

Майк Тайсън е обвинен за второ изнасилване от 90-те

25 Яну. 2023
Майк Тайсън с дъщеря си Милан като зрител на тенис турнира US Open в Ню Йорк през септември 2022 г.
ЕПА/БГНЕС
Майк Тайсън с дъщеря си Милан като зрител на тенис турнира US Open в Ню Йорк през септември 2022 г.

Боксовата легенда Майк Тайсън е обвинен, че в началото на 90-те години е изнасилил жена в Олбани, щата Ню Йорк. В началото на този месец дамата ищец, пожелала анонимност, е завела съдебно дело с претенция за обезщетение в размер на $5 млн.

56-годишният американец веднъж вече беше осъден за изнасилване. През 1992 г. Железния Майк получи ефективна присъда за сексуално посегателство срещу 18-годишната манекенка Дезире Уошингтън и прекара три години в затвора.

Според новото обвинение Тайсън се е запознал с неидентифицираната жена в нощен клуб, след което я е насилил в лимузината си. Предполагаемата жертва твърди, че това е довело до "физически, психологически и емоционални травми" в следващите десетилетия.

"Качих се в лимузината на Тайсън, за да вземем моя приятелка от дома ѝ - пише в показанията пред съда. - Тайсън моментално започна да ме докосва и се опита да ме целуне. Казах му "не" няколко пъти и го помолих да спре, но той продължи да ме атакува. После ми свали панталона и брутално ме изнасили."

Съдебната процедура е възможна заради влезлия през ноември в сила закон в щата Ню Йорк, който позволява в разстояние на една година жертвите на сексуално насилие от близко и по-далечно минало да поискат граждански съдебен процес. Ищцата държи да остане анонимна, защото се страхува, че ще бъде "атакувана от медиите и феновете".

"В резултат на изнасилването от Тайсън претърпях и продължавам да преживявам физически, психологически и емоционални травми - пише още тя. - Чувствах вина, загуба на самоуважение, срам, унижение, тъга, гняв, депресия, страх, изблици на ярост, имах наркотична и алкохолна зависимост. Развих фобии за цял живот. Неспособна съм да поддържам здравословна връзка с мъже и с когото и да било като цяло. Все още сънувам кошмари и имам паник атаки заради спомените."

В кариерата си на профиринга Майк Тайсън записа 50 победи (44 нокаута) и 6 загуби (5 с нокаут), както и две равенства - включително при последната си поява в демонстративен мач срещу Рой Джоунс-младши през ноември 2020 г. На върха на славата си той беше абсолютен световен шампион в тежка категория (1987-1990), преди да започнат проблемите в личния му живот.

След 15-годишно отсъствие от ринга Майк Тайсън се завърна с демонстративен боксов мач срещу друга легенда - Рой Джоунс-младши. И по неписаните правила на шоубизнеса сблъсъкът в зала "Стейпълс Сентър" в Лос Анджелис завърши наравно.