facebook
twitter

Спорт

Лигата на нациите - задният вход към Евро 2020

Не, България няма да се класира за европейското първенство, ако спечели групата си. Но може да получи този шанс, дори да не стане първа.
931
SPORTAL.BG
Преди създаването на Лигата на нациите отборът на България рядко успяваше да се изправи срещу стойностен съперник в контролна среща. Благодарение на новия турнир "лъвовете" вече имат гарантиран международен календар.

Неочаквано ефективният старт на българския национален отбор по футбол в най-новия турнир на УЕФА - Лига на нациите, бързо разпали въображението на родния запалянко и по стара традиция той започна да прави сметки. И дори да крои планове за възраждането на "лъвовете" като един от значимите тимове в Европа. Какво е необходимо на селекцията на Петър Хубчев, за да се задържи на заветното първо място в група със Словения, Норвегия и Кипър? А какво би се случило, ако успее? Наистина ли това ще отвори толкова дълго залостената врата към финалите на европейското първенство...?

Повечето въпроси бяха породени от непознатия и твърде сложен формат на Лигата на нациите и най-вече от противоречивите медийни интерпретации на регламента. Истината е, че повечето от тях са доста подвеждащи за зажаднелия за каквито и да било международни успехи български фен. Накратко: не, България няма да се класира за европейското първенство през 2020 г., ако спечели групата си. Но любопитното е, че всъщност може да получи този шанс, дори да не го направи.

Ето какво на практика представлява Лигата на нациите. Основният замисъл на УЕФА беше да създаде приятелски турнир от ново поколение - специално за националните отбори от Стария континент, който да замени дългогодишните контроли без особен заряд. И за да бъде идеята пълноценна, европейската централа вкара в надпреварата

 

реален състезателен залог - допълнителна възможност за класиране на Евро `20

 

Оттук обаче се роди голямата заблуда, че някои от участниците в Лигата на нациите ще спечелят директна квота за шампионата след две години, който за първи път ще се проведе на територията на целия континент. Това няма да се случи и абсолютно всички 55 страни, членуващи в УЕФА, ще трябва да преминат през стандартния квалификационен цикъл. Той ще се проведе в класически, но по-стегнат формат от март до ноември 2019 г. Отборите ще бъдат разпределени с жребий в 10 групи - пет с по пет тима и пет с по шест, като всяка от тях ще излъчи по два финалиста на европейското първенство.

Останалите четири свободни места на финалите на Евро `20 ще бъдат разиграни в плейофи, като именно тук идва ролята на Лигата на нациите. Право на участие в тях ще получат общо 16 тима, по четири от всяка от дивизиите. Регламентът повелява това да са победителите в четирите групи на Лига А, на Лига В, на Лига С (в която е България) и на Лига D. Ако обаче някой (или всеки) от тези отбори вече е извоювал квота за европейското първенство през квалификациите, то неговото място в плейофите ще бъде заето от следващия в общото класиране на Лигата на нациите, като дори е възможно това да е тим от по-долна дивизия.

Например, ако повечето фаворити (като Франция, Германия, Испания, Италия, Белгия, Англия, Португалия, Холандия и Хърватия, които са събрани в най-горната дивизия на приятелския турнир) се класират за Евро `20 през квалификациите догодина и останат по-малко от четири некласирани отбора от Лига А, то плейофите в нея ще бъдат попълнени с тим(ове) от Лига В. Тук е важно да се отбележи, че

 

допълнителните пресявки за европейското първенство ще се проведат в четири отделни минитурнира,

 

които принципно трябва да противопоставят само отбори от една дивизия в Лигата на нациите.

Тоест, ако през 2018 г. в Лига С победители в групите станат настоящите лидери Шотландия, Финландия, България и Черна гора и никой от тях не завърши на първо или второ място в квалификациите през 2019 г., тези четири отбора ще се срещнат в два 1/2-финала и финал за една квота за Евро `20. Същото важи и за Лига А, Лига В и Лига D, като всички плейофни турнири ще се проведат през март 2020 г.

С други думи, идеята на УЕФА е всяка от дивизиите на Лигата на нациите да има гарантиран поне един свой представител на европейското първенство. А това означава, че тим от ранга на Грузия, Люксембург, Косово и Македония (които в момента оглавяват групите в Лига D) ще играе за първи път на финалите на европейско първенство. Благодарение на регламента на Лигата на нациите теоретичен шанс за класиране на Евро `20, при това напълно реален, имат всички отбори в тази дивизия, сред които са футболни джуджета като Фарьорските о-ви, Сан Марино, Лихтенщайн, Гибралтар...

"Националните асоциации и треньорите се консултираха с УЕФА и се обединиха около мнението, че международните приятелски мачове вече не представляват адекватно спортно състезание. Лигата на нациите създава по-значими двубои и по-организиран календар за националните отбори - написа техническата комисия на континенталната централа в Нион в мотивите си за създаването на новия турнир. - Лигата на нациите на УЕФА дава на отборите в средата на европейската ранглиста и особено на по-малките тимове допълнителен шанс за класиране на европейското първенство. Сега е гарантирано, че един от последните 16 отбора в континенталната класация ще намери място сред 24-те финалиста на Евро `20. Най-ниско класираните отбори, които обикновено страдат срещу най-силните, сега ще имат възможност да участват в балансирани мачове.

 

Никой отбор не може да се учи и да се развива, ако непрекъснато губи

 

Сега някои ще започнат да печелят. Най-добрите пък имат шанса да играят във финалите на Лигата на нациите - най-новата надпревара на топ ниво."

Освен чест, слава и много красивия нов трофей на УЕФА, Лигата на нациите предлага и доста привлекателен награден фонд. Общата сума, която ще си разпределят 55-те отбора в дебютното издание на турнира, възлиза на €76.25 млн. Всеки от тимовете има гарантирана премия за участие в размер на €1.5 млн. за Лига А, €1 млн. за Лига В, €750 000 за Лига С и €500 000 за Лига D. В допълнение всеки победител в група ще получи бонус в същия размер, т. е. ще удвои прихода си в съответната дивизия.

Четирите отбора, спечелили групите си в Лига А, ще се класират за финалния турнир, който ще определи първия шампион в Лигата на нациите. Своеобразната Финална четворка ще е през юни 2019 г., като участниците в нея ще имат допълнителен стимул от €4.5 млн. за носителя на титлата, €3.5 млн. за подгласника, €2.5 млн. за бронзовия медалист и €1.5 млн. за четвъртия. Простата сметка показва, че бъдещият притежател на купата ще заработи и общо €7.5 млн. заедно с нея.

За победителите в групи в останалите три дивизии наградата ще е изкачване в по-горното ниво, докато завършилите на последните места в Лига А, Лига В и Лига С ще изпаднат в по-ниския ешелон за следващото издание на Лигата на нациите. То ще се проведе през сезон 2020/2021 и ще бъде обвързано с квалификациите за световното първенство в Катар `22. По всяка вероятност обаче този път облагодетелствани с втори шанс за мондиала ще бъдат само отборите от най-горните две дивизии. Още една добра причина селекцията на Петър Хубчев да се бори със зъби и нокти за първото място в група 3 на Лига С.

 

Все още няма коментари

Още

УЕФА и клубовете не приеха новите турнири на ФИФА

20.02.2019

52
"Верея" е заподозрян за уговорени мачове

19.02.2019

211 1
"Левски" не успя да победи "Локо" (Пд) (видео)

17.02.2019

768 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×