Quantcast
Легендата Пенка Стоянова е приета в Залата на баскетболната слава | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Легендата Пенка Стоянова е приета в Залата на баскетболната слава

217

Една от легендите на българския женски баскетбол - Пенка Стоянова, ще бъде приета в Залата на славата на международната федерация (ФИБА) на онлайн церемония на 18 юни. 

Това съобщи дъщерята на починалата преди 2 години баскетболистка - Теодора Бонева, която е получила писмо от ФИБА.

"Залата на славата е олтар, посветен на удивителните личности, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт. Впечатляващите индивидуални постижения на г-жа Стоянова като играч на женския национален отбор на България, спечелил сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри, сребърен медал на ЕвроБаскет, а също и безброй клубни успехи подпомагат изключително много развитието и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят“, пишат от ФИБА.

Пенка Стоянова е едва втората българка в Залата на баскетболната слава след Ваня Войнова, която бе приета, също посмъртно, с Клас 2007. През 2019 г. пък Атанас Голомеев стана първият представител на мъжкия ни баскетбол, удостоен с тази чест, а в Залата има и двама наши представители при реферите - Артеник "Арто" Арабаджиян и Валентин "Тино" Лазаров.

В Клас 2021, заедно с Пенка Стоянова, в Залата влизат гръцката легенда Панайотис Янакис, първият германец в НБА - Детлеф Шремпф, руснакът Сергей Тарканов, треньорските легенди Чък Дейли и Еторе Месина и др.

На тазгодишната онлайн церемония ще бъдат приети и избраните в Клас 2020, които миналата година, не бяха представени заради пандемията на коронавируса. Там са хора като канадеца Стив Неш, сръбския треньор Светислав Пешич, украинеца Александър Волков, литовеца Модестас Паулаускас, световният шампион Юре Здовц (Слвн), унгарката Агнеш Немет и корейката Пар Шин-я.

 

Коя е Пенка Стоянова

Родена е в Карлово на 21 януари 1950 г. На 16 г. влиза в националния девически отбор, а още на следващата година вече е и при жените. Стоянова е титулярен център в националния ни отбор над 15 години, като има 580 мача. С него тя печели бронзов (Монреал`76) и сребърен (Москва`80) олимпийски медали.

Незабравимият №15 участва на 8 европейски първенства като има сребърен (1972) и бронзов (1976) медал от тях. Три пъти (1972, 1976, 1981) е избрана в Сборния отбор на Европа, като веднъж е и негов капитан. 

В България има три държавни титли с любимия си "Марица" (Пд) - 1971, 1973, 1974 г.

Пенка Стоянова е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина - от 1981 до 1983 г. е в италианския „Рома“. Включвана е в символичните петорки на Европа от италианския спортен ежедневник „Кориере дело спорт“. 

Тя е двукратен спортист на годината на Пловдив, обявена е за почетен гражданин на родния Карлово и на Пловдив. На 16 август 2019 г. Пенка Стоянова почина след усложнения от рак.  

Още

"Рилецо" продължи играта на нерви с "Левски ЛУКойл"

14.05.2021

168
Пет истории на Тино Лазаров

14.05.2021

603
WNBA отбелязва 25-годишнина с ръст на популярността

14.05.2021

54