Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лечков за националния отбор: Прекалено много искате от нас

Аз съм на обществена длъжност в БФС, пари не получавам и не трябва да давам обяснения, твърди вицепрезидентът на БФС

20 Юни 2019
БГНЕС
Защото сме успели в живота и футбола, не трябва да носим негатив, ако някъде нещо куца, твърди вицепрезидентът на БФС.

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков отново настоя на тезата си, че ръководството на футболния съюз няма никаква вина за слабата игра на представителния отбор на България. А той, независимо че е отговорник за всички национални тимове, пък въобще няма нищо общо с последните слаби резултати.

След загубата в София от Косово с 2:3 в европейските квалификации  Лечков каза, че слабата игра не е заради БФС, чиято работа не е да изгражда играчи и е само регулатор. Пред bTV бившият национал заяви, че не БФС, а клубовете имат задължение да създават нови футболни таланти, а съюзът бил предоставил най-добри условия.

"Дали сме тази възможност на треньорите (б.р. - на националните отбори) да правят избор. Друг е въпросът с какво разполагат. Не е наше задължение да създадем такова поколение. Аз имам двама синове - те не са футболисти, не съм успял. Като ние (б.р. - поколението от Мондиал`94) сме успели в живота и футбола, не трябва да носим негатив, ако някъде нещо куца - каза Лечков. - Създали сме условия на тези млади хора да бъдат в националния отбор. Те са подсигурени и аз мога да говоря в тази посока. Всичко друго - успехите, трудът и потта, се кове в клубните отбори." 

Лечков твърди, че основата в българския футбол вече е разрушена, но и за това не вижда вина в ръководния орган на футбола: "Имаше преди спортни интернати, сега са закрити. Прекалено много искате от нас - има голям отлив на деца, физкултура не се играе... Старая се да посоча откъде трябва да се почне - от училище, от физическото (възпитание), после клубовете".

А след като преди две седмици заяви, че той и останалите от отбора от 1994 г. ще управляват футбола още 15 години, сега бе по-нападателен: "Аз съм на обществена длъжност в БФС, пари не получавам и не трябва да давам обяснения. Всеки си има някакви ангажименти. Ние сме отговорни за условията за тези момчета. Имате ли някакви забележки към организацията? Хотели, самолети, провеждания на състезания, мероприятия? Това е ролята на БФС. На клубно ниво трябва да се сяда на една маса. Предоставили сме на всички български клубове програмата на "Аякс". Знаете ли колко се използва? 5%! Клубовете не искат, всеки си мисли, че неговият футбол е най-правилен. Ние не сме задължени да правим това като футболен съюз".

Но премълча, че именно БФС има координиращи и ръководни функции спрямо клубовете и може да изисква изпълнение на определени програми от клубовете, особено сред подрастващите футболисти.

Ключови думи:

футбол, Йордан Лечков, БФС

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?