Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лечков: Получавам само негативи от "американското лято"

Скандалът от мача с Англия е направен, за да се свали Борислав Михайлов и се е знаело за това месец по-рано, твърди бившият вицепрезидент на БФС

02 Яну. 2020
БГНЕС
Йордан Лечков

Бившият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков изрази разочарованието си от критиките по негов адрес, както и срещу колегите му от националния отбор, част от т.нар. "американско лято" (световното първенство през 1994 г.), които по-късно участваха в управлението на българския футбол.

"През цялото време се казва, че четвъртите в света са слаби ръководители. Концентрираме се само върху едни хора. Вече започвам да съжалявам, че съм присъствал на това американско лято, защото само негативи получавам от 20 години, откакто съм се върнал в България. Къде беше според вас българският футбол през 2005 година, когато ние дойдохме като ръководство?! Говоря като администрация. За футболните резултати има съответните треньори и поколения футболисти. Ние отдавна не сме футболисти. Не се срамувам от моите дела като кмет и вицепрезидент. Определено съм минал през деветта кръга на Ада... Изравнихме резултата от 1994 година – тогава бяхме много актуални, сега сме големите боклуци, не ставаме, виновници сме за цялата обстановка в държавата, така излиза. Създали сме условия за националите, имаме чисто нова футболна база. Посочете ми каква вина аз трябва да понеса. Футболните клубове си имат собственици, те си определят политиката. Не казвам, че сме идеални, но нека видим кое от кой зависи. Бюджетът (б.ред. - на БФС) е 20 милиона на година. През 2005 година касата беше продъдена, първенството беше каша.", заяви Лечков в предаването "На Ринга" по телевизия "7/8".

Той потвърди, че няма претенции към президентския пост в БФС на предстоящия конгрес на 7 юни. "Нямам никакви апетити да се кандидатирам за президент на следващия конгрес, без значение кога ще се проведе той", бе категоричен Лечков. И изложи версията си за оставката на Борислав Михайлов като президент на футболния съюз: "Според мен, създадоха умишлено скандала на мача с Англия, за да свалят Боби Михайлов. Един месец по-рано в София се е знаело това нещо. Какво обаче последва от това нещо - платихме 85 000 евро глоба, получихме яко порицание, празни трибуни..."

Лечков намекна, че и скандалът с усвояването на държавни средства от БФС по програмата за детско-юношески футбол не е случаен. В същото време той отново отрече конфликт на интереси, в какъвто бе въвлечен заради използването на хотела му в Сливен за спортни лагери. "Хотелът в Сливен не е мой, а на жена ми. Тя ме предупреди, че ако продължаваме да го коментираме, ще се разведем, за да може да върви бизнесът. Или трябва да напусна държавата. Друго решение няма. Като семейство сме си заложили първия хотел, за да построим на концесия тази база, за да предоставяме условия на тенисисти, джудисти... Загубихме първия хотел, защото не успяхме да обслужваме кредита. Направихме най-добрата база. Няма конфликт на интереси, аз не съм в този бизнес. Тази база не е от днес. Защо първата година, когато участва държавата, не се сезираха, а сега на четвъртата го направиха, след като паднахме от Англия с 0:6? В удобен момент. Учудвам се... Създадохме тази база със собствени пари – кой да дойде в нея?! В БФС съм на обществени начала, не получавам никакви премии, не получавам заплата. Концентрирате се само върху този хотел. Кой друг в България направи стадион със собствени средства – само глупавият Йордан Лечков. Говорим за хотела, а не говорим за стадиона. Нямам възможности сега и отборът на Сливен е в "А" окръжна", коментира бившият кмет на Сливен.

Лечков отвърна и на критиките на Ивелин Попов, че като отговорник за националния отбор по футбол е влияел зле на атмосферата. Попов посочи именно Лечков като една от причините си за отказа да играе повече за държавния тим. "Дали заради мен са се отказали някои национали?! Казал на баба Злата шурея... Всичко е през човек. На кой треньор сме се намесили кого да вика и кого да пуска?! Аз съм удобният виновник, аз съм от дълбоката провинция. Аз ли играя на терена?! Когато бях футболист, да сте ме чули да плюя по треньор или ръководство?! В крайна сметка аз отговарям за националния отбор. След мача с Швеция и Норвегия, когато бихме, аз бях ли виновен на тези момчета?! Когато бием, Лечков не е виновен. Когато паднем, аз говоря това, което виждам. Никога не съм казвал нещо за конкретен футболист. Ако водещите играчи в един отбор не дават всичко от себе си, няма как да искаме другите да се изявят. Говоря го и от опит. Никога не съм нападал някого лично. Не съм съгласен, че Бербатов си е тръгнал заради мен. Откъде си е тръгнал бе, хора? Аз не съм женен за националния отбор, нито той е женен за него. Вече десет години мълча за това нещо, не споменавам имена, защото много се сърдят. Най-добрият отговор на критиката е добрата игра. Играеш силно и затваряш устата на критика Йордан Лечков", допълни бившият вицепрезидент на БФС.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?