Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лазаров открива плейофа за Купа "Дейвис"

Тенисистите са готови да се раздадат 100% за България в този решаващ мач, заяви капитанът

03 Февр. 2023Обновена
БФТенис
Тенисистите от двата отбора позират край таблото с изтеглените двойки след жребия в Крайстчърч.

Втората ракета в тима ни Александър Лазаров (№301 в света) ще играе в срещата на сингъл, с която ще бъде открит мачът между Нова Зеландия и България от плейофите за влизане в Световна група I на турнира за Купа "Дейвис" - световното първенство по тенис за мъжки отбори. Негов съперник ще бъде водещият състезател на домакините Аджийт Рай (№456 в ранглистата).

Това отреди изтегленият тази нощ жребий за двубоя в Крайстчърч (4-5 февруари), който предоставя исторически шанс пред българския тим. При победа страната ни за първи път ще се изкачи във второто ниво на най-престижната отборна надпревара.

В първия ден от мача, който ще се играе на твърд корт в комплекса "Уайлдинг Парк", ще се състои още една среща поединично. В нея един срещу друг ще се изправят първата ракета в състава ни Димитър Кузманов (№192) и втората в новозеландския тим Рубин Стейтъм (№476).

"Последните години винаги започвахме с Димитър Кузманов в първия мач. Този път ще стартираме с Алекс Лазаров. Не смятам, че това е от толкова голямо значение", коментира българският капитан Валентин Димов.

Неделната програма ще стартира с мач на двойки, за който треньорът ни е заявил Александър Донски и Пьотр Нестеров. Двамата ще имат за съперници звездния тандем на домакините Майкъл Винъс (№16 в световната ранглиста на двойки) и Артьом Ситак (№133 на каре).

По традиция следват срещите на сингъл между първите ракети Рай - Кузманов и между вторите Стейтъм - Лазаров. Капитан на Нова Зеландия е Кели Евърндън, а в състава му е записан и пети тенисист - Киранпал Пану (№576).

"Нова Зеландия е отбор, който не трябва да бъде подценяван по никакъв начин. Те са сериозен състав с опитни играчи и млади, проспериращи състезатели. За Купа "Дейвис" класирането в световната ранглиста не е от толкова голямо значение. Тук става въпрос за национален отбор и всички трябва да сме много отговорни", посочи Димов.

Решаващият плейоф започва в събота в 12:00 ч. местно време (1:00 ч. след полунощ на 4 февруари в България). В неделя пък началото е насрочено за 11:00 ч. местно време (0:00 ч. на 5 февруари у нас).

"Настроението е много добро - сподели капитанът на отбора ни. - Момчетата успяха да се аклиматизират, намират се в много добра форма и са изключително позитивно настроени. Всички са готови да се раздават на сто процента за България. Със сигурност аклиматизацията не беше лесна. Часовата разлика с България е много голяма. Днес температурата е 33 градуса, а в България е зима. Смятам, че всички в отбора вече са се аклиматизирали много добре. Готови сме за този решаващ мач."

Без нито една промяна в състава ще излезе националният отбор на България по тенис в плейофа за влизане в Световна група I на Купа "Дейвис" - второто най-високо ниво на световното отборно първенство за мъже. В решаващия мач тимът ни ще гостува срещу Нова Зеландия следващия
Българският национален отбор по тенис е насторен позитивно преди историческия плейоф в турнира за Купа "Дейвис". Въпреки това треньорът и играчите са наясно, че евентуално подценяване на съперника би било пагубно за развоя на мача. Следващия уикенд (4-5 февруари) нашите

Още по темата